Av en snäll vän fick jag en påse torkade trattkantareller och äntligen kunde jag därmed göra svampsoppa! Som jag längtat. Själv älskar jag att plocka svamp, men det är sällan det blir av. Receptet till denna soppa kommer från en reklamkokbok från senaste valrörelsen, som typ alla sagt åt mig att slänga. Den var så fint gjord att jag ändå inte kunde göra det, trots att mina politiska sympatier hör annanstans. Och just denna mustiga svampsoppa har jag typ längtat efter att göra sen reklamkokboken ramlade ner i brevlådan. Så det så.
Ingredienser
(4 portioner)
Tre nävar torkade trattkantareller
1 gul lök
4 msk idealmjöl
1 liter grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
Persilja
1 förpackning bacon
Lägg trattkantarellerna i blöt i några minuter och häll sedan av vattnet. Hacka löken och grovhacka trattkantarellerna. Bryn lök och kantareller i smör i en gryta. Strö över idealmjöl. Tillsätt grönsaksbuljong under omrörning (jag använde 1 liter vatten och två buljongtärningar). Koka upp och låt koka i ca 5 minuter. Rör i crème fraiche och koka ytterligare någon minut. Knaperstek bacon och hacka persilja (eller använd fryst som jag gjorde). Stavmixa soppan lätt om du vill ha en slätare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med bacon och persilja som garnering. Hoppa över baconet om du vill ha soppan vegetarisk.
Betyg
Jag ville så gärna att den här soppan skulle bli lyckad. Svampsoppa kan ju vara så himla gott. Tyvärr var det här receptet inte en så stor hit. Framför allt misstänker jag crème fraichen, eftersom den gav soppan en något sur smak. Vanlig hederlig grädde tror jag hade fungerat betydligt bättre faktiskt. Jag ger den här soppan en 5:a.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar