Att bo på landet när man ska laga lyxsoppa är dock inte helt enkelt. Inga fancy livsmedel här inte. Pancetta t.ex. det hittade jag inte i den lokala matbutiken. Men med strikt svenskt-köttdiet var det nog lika bra. Hel peccorino med skalk hade ju varit kul att ha i, men det fick duga med riven. Och grönkål och savoykål får i detta sammanhang anses vara samma sak. (Savoykål är väl ändå lite godare). Pinjenötter byttes av allergiskäl ut mot solroskärnor. Det blev super!
Ingredienser
0,5 pkt bacon, delad i bitar1 msk olja
4 selleristjälkar, finhackade
Mycket selleri är det |
3 stora tomater, tärnade
2 msk socker
3 morötter, finhackade (halva slantar...)
0,5 liten rotselleri (ca 2 dl), tärnad
2 schalottenlökar, finhackade
2 l kycklingbuljong
4 stänglar färsk timjan
2 lagerblad
1 parmesanskalk
(1 peccorinoskalk)
2 potatisar, tärnade
1 liten squash, tärnad
4 savoykålsblad, strimlad (ta bort stammen om du vill)
1 burk cannellinibönor
salt, peppar
Pesto
40 g solroskärnor
1 klyfta vitlök, finhackad
1 kruka basilika
30 g parmesan, riven
30 g peccorino, riven
olivolja
rapsolja, kallpressad
salt, peppar
Strö socker över de tärnade tomaterna. Stek bacon i lite olja på medelvärme. Stek morötter, rotselleri och schalottenlök med baconet på låg värme i ca 10 minuter tills de är mjuka utan att de får färg. Lägg i vitlök, selleri och tomaterna mot slutet. Häll på buljongen. Lägg i timjan, lagerblad och ostskalk (både parmesan och peccorino om du har). Låt koka i 15 minuter. Tillsätt potatis, squash, savoykål och bönor. Koka i tio minuter tills potatisen mjuknat. Smaka av.
Gör peston. Börja med att mortla solroskärnorna, finhacka vitlöken och grovhacka basilikabladen. Blanda allt utom oljorna i morteln (om det får plats). Tillsätt olja tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Innan servering fiskar du upp skalken och örterna. Servera med peston och riven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar