lördag 7 mars 2015

Minestrone à la Sveriges Mästerkock

Äntligen är Jennie och Ulrika på samma plats igen! Då kan vi ju inte annat än att koka soppa. Lyxig soppa ska det bli dessutom. Ulrika fyller år och det får sätta tonen på matlagningen denna helg. Inspirationen hämtar vi denna gång från ett populärt tv-program. När mästerkockarna utmanas till soppkok kan inte vi annat än inspireras. Särskilt som de minestronesoppor som vi hittills lagat till denna blogg inte varit helt lyckade.

Att bo på landet när man ska laga lyxsoppa är dock inte helt enkelt. Inga fancy livsmedel här inte. Pancetta t.ex. det hittade jag inte i den lokala matbutiken. Men med strikt svenskt-köttdiet var det nog lika bra. Hel peccorino med skalk hade ju varit kul att ha i, men det fick duga med riven. Och grönkål och savoykål får i detta sammanhang anses vara samma sak. (Savoykål är väl ändå lite godare). Pinjenötter byttes av allergiskäl ut mot solroskärnor. Det blev super!


Ingredienser

0,5 pkt bacon, delad i bitar
1 msk olja
4 selleristjälkar, finhackade
Mycket selleri är det
3 klyftor vitlök, finhackade
3 stora tomater, tärnade
2 msk socker
3 morötter, finhackade (halva slantar...)
0,5 liten rotselleri (ca 2 dl), tärnad
2 schalottenlökar, finhackade
2 l kycklingbuljong
4 stänglar färsk timjan
2 lagerblad
1 parmesanskalk
(1 peccorinoskalk)
2 potatisar, tärnade
1 liten squash, tärnad
4 savoykålsblad, strimlad (ta bort stammen om du vill)
1 burk cannellinibönor
salt, peppar

Pesto
40 g solroskärnor
1 klyfta vitlök, finhackad
1 kruka basilika
30 g parmesan, riven
30 g peccorino, riven
olivolja
rapsolja, kallpressad
salt, peppar

Strö socker över de tärnade tomaterna. Stek bacon i lite olja på medelvärme. Stek morötter, rotselleri och schalottenlök med baconet på låg värme i ca 10 minuter tills de är mjuka utan att de får färg. Lägg i vitlök, selleri och tomaterna mot slutet. Häll på buljongen. Lägg i timjan, lagerblad och ostskalk (både parmesan och peccorino om du har). Låt koka i 15 minuter. Tillsätt potatis, squash, savoykål och bönor. Koka i tio minuter tills potatisen mjuknat. Smaka av.

Gör peston. Börja med att mortla solroskärnorna, finhacka vitlöken och grovhacka basilikabladen. Blanda allt utom oljorna i morteln (om det får plats). Tillsätt olja tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Innan servering fiskar du upp skalken och örterna. Servera med peston och riven parmesan.

Betyg

Gott, men kanske lite väl mycket arbete för resultatet ändå. Kändes lyxigt med alla olika grönsaker, ost och peston. Peston var väl dock inte helt nödvändig. Och bacon skulle det kunna ha varit mer av! Receptet var lite komplicerat och Jennie ville gärna följa det till punkt och pricka. Det stod klart och tydligt vilken form alla grönsaker skulle ha utom squashen, det måste ju betyda att den skulle vara hel? Vårt slutgiltiga betyg blir en sjua, smaken förtjänar en åtta men komplicerat recept och många ingredienser drar ner det. Soppa ska väl vara enkelt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar