fredag 9 januari 2015

Ullens tacosoppa

Jag läste en heminredningstidning och såg ett recept på tacosoppa. Visst tänkte jag- klart man kan göra soppa med tacosmak med. Receptet i tidningen kändes dock inte alls bra. Av ingredienserna att döma blev det snarare en tunn köttfärssås än något som skulle smaka tacos. Därför bestämde jag mig för att göra en egen variant med kryddor och sådant som jag förknippar med tacos. Det visade sig att Jennie tänkte lite likadant, för dagen efter att jag lagat min tacosoppa hade hon också gjort en tacoinspirerad soppa och ett tema för fött. Nu blir det alltså tacotema på bloggen ett litet tag framöver.


 

Ingredienser

450 g svensk blandfärs
1 gul lök
smör till stekning
1 msk tomatpuré
(1 dl vita bönor i tomatsås)
1,5 dl majs (jag använde fryst)
2 köttbuljongtärningar
1 l vatten
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk citron
peppar efter smak
några korn vitlökskrydda
riven ost och crème fraiche till serveringen

Hacka löken och bryn den i stekpannan i någon minut. Tillsätt köttfärsen och bryn den med (samtidigt som den separeras så inga klumpar bildas). Tillsätt tomatpuré, krossade buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Tillsätt majs och ev. vita bönor (eller andra bönor). Jag hade lite vita bönor i tomatsås kvar från dagen innan, så det var egentligen främsta anledningen till att det blev just sådana. Tillsätt cayennepeppar, paprikapulver, spiskummin, timjan och oregano. Låt koka i några minuter. Smaka sedan av med peppar, några korn vitlökskrydda (gillar du vitlök går det så klart bra att använda pressad vitlök i soppan, men tillsätt den tidigare i sådana fall) och pressad citron.

Servera soppan med riven ost och crème fraiche.

Betyg

Det är inte ofta jag vågar hitta på ett recept helt själv till den här bloggen, men det blev faktiskt riktigt gott det här! Och fort gick det med. Jag ger soppan en 7:a. Detta är definitivt en soppa jag kan tänka mig att laga igen. Det enda jag egentligen vill ändra på till bästa gång är mängden majs- det skulle inte skada med ännu mer majs. Sen kanske tacosmaken hade blivit ännu tydligare med en färdigblandad tacokrydda istället för denna egenblandade, men sådana mixer brukar innehålla så mycket annat konstigt att jag aldrig köper några.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar