onsdag 7 januari 2015

Grönkålssoppa med chiliägg

Det är advent (eller var när vi lagade soppan) och vi bestämde oss för att laga en julig soppa. Frågan var bara vad en sådan bestod av? Jennies Janssons frestelsesoppa från i påskas borde ju fungera för den här årstiden med (om man nu tycker om ansjovis), men nu ville vi ju testa något nytt. Det är ju trots allt lite det som den här bloggen handlar om. Och så fick Jennie en snilleblixt- "grönkål, det gör vi soppa på"! Vi hittade ett recept från Allt om mat och skred till verket.

Ingredienser

400 g färsk grönkål (vi köpte 500 g, men en del hamnade hos marsvinen...)
400 ml kokosmjölk (helst i tetra och/eller ekologisk)
saften från 1/2 lime
3 dl vatten
Jodå, allt ska få plats i grytan...
1 msk svensk rapsolja
2 st hönsbuljongtärningar
peppar (och ev. salt) efter smak

Chiliägg

4 st ägg
1 röd chili
2 krm salt
1 msk smör

Börja med att skölja och hacka grönkålen. Vi valde att rensa bort de grövsta delarna av stjälkarna, men det är lite frivilligt. Börja sedan steka grönkålen i grytan. Det ser omöjligt ut, men den färska grönkålen minskar i volym när den värms  upp. Stek tills grönkålen börjar bli sladdrig- det tar några minuter. Tillsätt lime, vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Koka tills grönkålen känns klar. Vi valde sedan att mixa soppan lite för att få mindre bitar av grönkålen. Häll i kokosmjölken och värm upp. Färdig.

Medan soppan kokar kan chiliäggen förberedas. Vispa ihop ägg och salt. Fräs chilin i en stekpanna, tillsätt äggen och stek under omrörning. Den ska bara precis stelna. Servera en klick i soppan.

Betyg

Ja, vad ska vi säga om den här soppan egentligen? Alldeles för mycket grönkål! Dessutom sjönk den ner till botten så det såg inte så gott ut. Lite mycket tuggmotstånd i kålen men ett fantastisk gott spad! Svårt att ge poäng till en soppa som är så god och så äcklig samtidigt, vi ger även den en 6:a.

Vi hade funderingar på att fortsätta med ett kål-tema där Jennie skulle koka soppa på brysselkål (???) och jag skulle göra om samma soppa - men med broccoli istället för grönkål. Tiden gick alldeles för fort och Jennies brysselkål blev dålig. Som tur är har vi kommit på ett mycket godare tema...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar