lördag 25 april 2015

Krämig auberginesoppa

Nu har jag gjort det igen. Jag hittade ett recept på en soppa som lät god, eller i alla fall spännande. Jag kunde, som vanligt, inte följa receptet helt men tror faktiskt inte den hade blivit mycket bättre om jag gjort det... Receptet kommer från Jamie Olivers första kokbok, Den nakna kocken.

Ingredienser

300g cannellinibönor (jag tog pintobönor för det hade jag hemma), blötlagda över natten
4 stora auberginer
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 chilifrukt, hackad
ca 0,5msk torkad basilika
1 msk hackad persilja
5dl grönsaksbuljong
250g ricottaost
salt och svartpeppar

Börja med att skölja de blötlagda bönorna och koka dem i cirka 1 timme. Rosta samtidigt auberginerna i ugnen på högsta värme (jag nöjde mig med 250 grader) i cirka 40min. Gör hål i dem med en kniv innan du lägger in dem i ugnen.
Fräs vitlök, chili, basilika och persilja i olivoljan tills vitlöken är mjuk. Skrapa ur köttet ur auberginerna och lägg i grytan. Tillsätt buljong och bönorna. Koka i cirka 20min.
Ta upp hälften av soppan, mixa den och häll tillbaka i grytan. Jag ville inte ha den trådiga auberginen så jag mixade allt...
Rör i ricottaosten och smaka av med salt och peppar. Servera.

Betyg

Ja, om jag hade följt receptet hade det här kanske slutat bättre. Eller så hade det inte gjort det, svårt att veta. Det jag vet är att min soppa såg ut ungefär som havregrynsgröt. Inte så frestande... Mitt betyg till soppan blir en femma. Den var inte äcklig (inte som ärtsoppan jag kokte innan i veckan, ett misstag, speciellt eftersom det inte ens var meningen att det skulle bli ärtsoppa...) men inte värt jobbet. Koka bönor, visst inga problem, jag brukar ha i frysen, men dessutom tillaga auberginen i nästan 40minuter innan soppkoket ens kunde börja. Inte så roligt. Speciellt inte när den knappt gav någon smak till soppan. Hade jag gjort om den hade jag delat auberginen i bitar innan jag lagt i den och bara mixat hälften. Smakmässigt hade det nog inte gjort någon större skillnad men kanske för utseendet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar