onsdag 14 maj 2014

Provencalsk Ninon med gröna ärtor och bondbönor

Den här veckan var jag sugen på något vegetariskt, dessutom behöver jag frosta av frysen och vill därför göra mig av med så mycket fryst som möjligt. Böner och ärtor hade jag en del så därför kokade jag en soppa på dem. Soppan är inspirerad av Arlas recept men jag har lagt till bondbönor och ändrat lite annat. Men innan jag kunde laga soppan var jag tvungen att ta reda på vad namnet ninon kommer ifrån och vad det betyder. Tore Wretman lagade denna och enligt Wikipedia så skrev han: "Namnet har denna soppa av någon anledning som jag inte känner till fått av 1600-talskurtisanen Ninon de Lenclos. Kanske det var för att symbolisera dess lätthet, finess och nästan omoraliska lyxighet." Hmm....

 

Ingredienser (2 portioner):

225g spritade (alltså urtagna ur baljan) bondbönor
100g gröna ärtor
1 gul lök
4dl vatten
1 buljongtärning
0,5tsk timjan
1,5dl matlagningsgrädde

Örtröra:
1dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
örtkryddor (jag hade kanske en matsked blandade frysta örter)
lite ost med smak

Börja med att förkoka bondbönorna i 5-10min. Gör örtröran under tiden. Hacka vitlöken och blanda med crème fraiche och örter. Spola i nytt kallt vatten på bönorna så att de går att ta i. Tryck ut bönorna ur det vitaktiga skalet.
Hacka löken. Koka upp vattnet med buljongtärningen och lägg i bönorna, ärtorna och timjan. Koka i ca 5min. Mixa soppan och ha i grädden. Värm.
Servera soppan med örtröran och lite riven ost.

Betyg

Soppan blev riktigt god! Jag tycker helt klart att den förtjänar en åtta. Den blev nästan ännu bättre dagen efter så jag tycker absolut att det är en bra lunchrätt. Frågan är vad kollegorna tyckte eftersom vitlöken i örtröran fått stå och dra sig så att den fick extra mycket smak...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar