måndag 26 maj 2014

Fisk- och räksoppa

Jennie publicerade ju sin fisksoppa här för några veckor sedan och jag kan ju inte vara sämre. Helt ärligt gör jag dock nästan aldrig fisksoppa, så jag fick återigen ta ett recept från ICA som grund. Eftersom Mannerström säger att det är förbjudet att slänga räkskal har jag dock kompletterat reseptet genom att använda även dessa. Dessutom är jag ju ganska emot konserver (så länge de inte kommer som tetrapack), så det fick bli färska tomater och inget annat. Inte egenodlade dock, för de har ju inte hunnit komma så långt ännu- men snart så för det växer så det knackar hemma hos mig!


Recept

125 g laxfilé
200 g MSC-märkt torsk
250 g MSC-märkta räkor med skal
ca 6-10 scharlottenlök (beroende på storlek)
5 dl buljong (1 fiskbuljongtärning + vatten)
400 g tomater (ca 4 st)
1/2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
färsk dill
Lite olja
Ev. svartpeppar

Börja med att skala räkorna. Lägg räkorna kallt och spara skalen framme. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i tomaterna, med skalet snittat i ett kors. Skala löken och dela i mindre delar om lökarna är för stora för att ätas som det är (behåll dock roten så att löken sitter i hop). Jag använde ganska stora scharlottenlökar och delade därmed mina i fyra klyftor. Plocka upp tomaterna ur vattnet när skalen börjat lossna (det går ganska fort) och skala dessa. Dela i grova bitar.

Hetta upp olja i en kastrull och lägg i räkskalen. Låt fräsa i någon minut. Tillsätt löken och fräs någon minut till. Häll över buljong, vitt vin och krydda med timjan. Låt skjuda i ca 10 min. Plocka sedan upp löken och sila sedan bort räkskalen. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull och lägg tillbaka löken. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i några minuter. Tillsätt fisken skuren i  bitar och sjud ytterliggare i ca 5 min. Vispa grädden till ett hårt skum och rör försiktigt ner den. Lägg i räkorna. Hetta upp soppan och smaka ev. av med peppar. Strö finhackad dill över vid serveringen.

Betyg

Det här blev en riktigt lyckad soppa! Efter många om och men har jag bestämt mig för att den förtjänar en 9a. Egentligen tycker jag att buljongen borde smakat ännu mer för att förtjäna ett så högt betyg (vilket ju tex kan lösas genom att använda mer räkor i receptet), men soppan kändes ändå alldeles underbart lyxig och jag kände mig generös. Dagen efter, när den vispade grädden hade gett sig, smakade soppan fortsatt lika gott, men såg inte riktigt lika rolig ut. Därmed är den alltså bäst omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar