Den här gången kände jag inte alls för att utforska nya soppor (eller egentligen kände jag inte för att åka och handla), så då fick det bli något riktigt snabbt och enkelt- en linssoppa. Innan jag lärde känna Jennie var linssoppa faktiskt den enda soppa jag lagade utöver diverse pulversoppor. Jag har dock inte lagat linssoppa på flera år, men ca 2 dl linser fanns ändå kvar i skafferiet. Mitt minne säger mig att jag brukade använda 3 dl linser till 4 portioner soppa, men detta fick duga.
Recept
2 dl röda linser
2 potatisar
1 morot
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
Rapsolja att steka i
Nymald peppar efter smak
Hacka löken, potatisarna och moroten. Hetta upp någon matsked rapsolja i en kastrull och stek löken några minuter. Lägg i potatis och morot och stek någon minut till. Smula buljongtärningarna och slå på vattnet. Koka upp och låt koka ca 5 min. Skölj linserna och häll i soppan. Koka allt tills grönsakerna och linserna är mjuka (ca 5-10 minuter). Ta av värmen och mixa allt med en stavmixer. Några klumpar är ok tycker jag, men vill man kan man mixa soppan helt slät. Smaka av med peppar och ev. salt.
Betyg
Det här är en riktig vardagssoppa som är snabb att göra och ganska god. Jag minns den dock som godare. Idag får den en 5a av mig. Kanske beror det lite grann på att mängden linser och avsaknaden av kryddor, men vad vet jag?
Ha i även gröna linser och baka ett bröd till så är det värsta festmåltiden. (För en student iaf)
SvaraRaderaDu har så rätt Ally. Vad kan gå fel med linssoppa och nybakt bröd (att baka bröd lyxar väl till varenda liten måltid skulle jag tro).
SvaraRadera