måndag 23 juni 2014

Smakrik potatis- och purjolökssoppa

Det här är en riktig favorit som nästan alltid är i säsong. Just nu är den nya potatisen för färsk och förra årets rotselleri och palsternacka börjar ta slut. I butikerna finns det trots det nästan alltid samma grönsaker att få tag i så vi tjuvstartade skördesäsongen. Varför då kan man fråga sig? Kanske framför allt för att soppaförrådet i frysen tagit slut, och det här är en soppa som lämpar sig bra även tinad.

Arbogavarianten blev såhär

Ingredienser

500 g potatis (färskpotatis är ganska bortkastat i soppa, så har ni gammal potatis kvar i kylen är det bara att slänga i)
ca 300 g purjolök (vilket motsvarar en stor eller en normal och en liten)
150 g palsternacka
100 g rotselleri
1 stor gul lök
smör (eller smör- och rapsolja blandningen)
1 msk timjan, färsk om det finns, annars något mindre torkad
2 dl grädde
2 liter hönsbuljong, alternativt 2 liter vatten + 4 hönsbuljongtärningar

Hacka potatis, rotfrukter och lök grovt och fräs med smör i en kastrull. Strimla den vita delen av purjolöken och lägg ner. Tillsätt buljong, grädde och timjan och låt koka i ca 20 min. Mixa. Strimla den gröna delen av purjolöken fint (se till att den är väl sköljd så att du inte får med någon sand) och tillsätt till soppan. Koka upp. Smaka av med svartpeppar (och ev. salt). Servera!

Betyg

Det här är en riktig klassiker som verkligen står sig. Det finns många olika varianter på soppan, men denna variant ger en mycket smakrik soppa. I Arboga får soppan helt klart en 8a. I Växjö håller Jennie med om det höga betyget, det här är god vardagsmat!

För nästa vecka har Jennie planerat en soppa (hon har bara glömt vad det skulle vara i och var receptet ligger) så vi får väl se vad som händer...

3 kommentarer:

  1. Mitt tips är att ha lite citron i den här soppan, jättegott!

    SvaraRadera
  2. Det låter spännande med citron till potatis- och purjolökssoppa. Det ska jag prova!

    SvaraRadera
  3. Bra tips! Det ska jag testa! :)

    SvaraRadera