onsdag 30 juli 2014

Grön ärtsoppa

Imorgon är det torsdag och då bara älskar jag att äta ärtsoppa med pannkakor. Det känns bara så himla lyxigt med två rätters lunch! I alla fall varannan torsdag brukar jag försöka få till ärtsoppa, men ibland finns inte hjärnan med i tid för att komma ihåg att lägga ärtorna i blöt över natten. Attans väntetid! Då kan man alltid rädda sig själv med en grön ärtsoppa- som både går fort att göra och är  god. Likheten med soppa på gula ärtor är kanske inte allt för stor, men ändå. Ärtsoppa som ärtsoppa.


Recept

ca 2 dl fläskbuljong (jag använde buljong som jag fryst in som istärningar någon gång när jag kokat fläsklägg)
1/4 rödlök (jag är lite rädd för rödlök, men lök ska man ju ha i soppa och detta var vad jag hade hemma...)
ca 1 dl mjölk, 3% (eller grädde om du har det hemma)
5 dl frysta gröna ärtor (eller färska om du odlat hemma i trädgården)
(1/2 dl färska ärtor från övervuxna sockerärtor)
peppar och salt efter smak

Koka upp buljongen och tillsätt hackad rödlök. Låt koka i ca 2 min. Tillsätt mjölken/ grädden och de gröna ärtorna. Koka upp och låt koka i några minuter (gröna ärtor blir klara på nolltid). Mixa soppan med en stavmixer. Skumma ev. av soppan för en lyxigare look. Salta och peppra efter smak.

Är du som jag och har massor med övervuxna sockerärtor kan du tillsätta själva ärtorna som "tuggmotstånd" efter att du mixat soppan. Låt de då få koka någon minut i soppan innan du serverar. Det går självklart också bra att tillsätta dessa samtidigt som de gröna ärtorna, men det känns inte lika kul tycker jag.

Betyg

Jag föredrar egentligen vanlig (gul) ärtsoppa, men detta är ändå en trevlig soppa. Dessutom känns det inte lika "förbjudet" att äta den på en annan dag än en torsdag. Det är bra en onsdag som denna när man i princip har ett annars ekande tomt kylskåp. Soppan är god och  vacker för ögat, vilket gör att jag ger den en 6a i betyg. Inte illa för något som tar max en kvart att slänga ihop!


1 kommentar: