söndag 22 mars 2015

Ihopslängd ribollita

Denna gång när jag skulle laga soppa ville jag mest få användning av diverse grönsaker som jag hade i kylen innan de blev dåliga. Framför allt fanns ett halvt huvud savoykål kvar från Minestronesoppan några veckor tidigare och en halv påse babyspenat. Ribollita fick det bli! Vi har gjort det en gång tidigare i den här bloggens begynnelse och jag kan inte minnas att vi var så där stormförtjusta. Därför valde jag att laga soppan helt efter eget tycke. Dessutom har jag inte handlat till den här soppan, utan använde bara det som fanns hemma. Allt är kanske inte exakt som jag hade velat, men det funkar bra ändå. Vem vet, kanske detta inte ens är någon Ribollita i egentlig mening?


Ingredienser

2 morötter
4-5 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk olja
1-1,5 liter vatten
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
1/2 savoykål (ca 270 g utan stam)
20 g babyspenat
1 burk vita bönor i tomatsås
1 tetra kikärtor
någon näve fryst bladpersilja
ca 1 msk fryst basilika
några stjälkar färsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
salt & peppar efter smak

Servera med bröd som rostats i rikligt med olivolja och flingsalt i en stekpanna.

Hacka morötter och lök halvfint och vitlök fint. Stek i kastrullen i några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärning och 1 burk krossade tomater. Låt koka i 20 minuter. Hacka under tiden paprika i centimeterstora bitar, strimla kålen grovt (ca 1x3 cm stora bitar kanske) och dela babyspenaten något. Tillsätt i soppan tillsammans med vita bönor i tomatsås och kikärtor (avrunna). Låt allt koka tills kålen är mjuk. Tillsätt örterna mot slutet och smaka av med salt och peppar.

Rosta brödet i en stekpanna på medelhög temperatur med rikligt med olivolja och med flingsalt. Dela i lämpliga bitar (krutonger eller trianglar eller vad du nu känner för).

Betyg

Gott, en 7:a! Blev faktiskt riktigt lyckat, även fast jag gärna hade velat ändra lite i ingredienslistan. Riktigt matigt blev det också. Receptet ovan ger minst 6 portioner.  Hade jag handlat till denna soppa hade jag använt vita bönor utan tomatsås och istället tillsatt ytterligare en burk krossade tomater. Dessutom hade jag lagt till några stjälkar slantad bladselleri för smakens skull.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar