måndag 28 april 2014

Nässelsoppa

Våren är här och med den kommer, förutom alla trevliga saker, även ogräsen. Elände. För att göra rensningen lite roligare bestämde vi oss för att äta upp en del av ogräset. Den här gången blev det nässlor, även om kirskål också ska vara smaskigt. Nässlor är, enligt många källor, gott att äta och väldigt nyttigt. Men glöm inte handskarna om du ska ut och plocka! De små och späda nässlorna, som är de godaste, bränns kanske inte lika mycket som de stora men det kan ändå göra ont. Bränner du dig på en nässla ska du tydligen bryta av en annan och gnida saften mot det brända stället, då ska det lindras. Nässlor är bra mot allt möjligt. Förr sa man att nässlor fick hönsen att värpa bättre och de fick även kornas mjölk fetare och smöret gulare. Man sa också att om någon med reumatism rullade sig i ett nässelstånd så blev de friska. Aj.




Recept

ca 2 liter nyplockade, späda nässlor
ca 1 liter vatten
salt
smör
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
2 msk hackad gräslök (fungerar utan om man glömmer handla...)
4 hårdkokta ägghalvor till servering

Skölj nässlorna noga och rensa bort grova delar, rötter och annat som inte ska vara i soppan. Koka upp hälften av vattnet och förväll nässlorna i ca 5 minuter. Sila av kokvattnet och spara till senare. Hacka nässlorna fint.
Fräs smör och mjöl i en ganska stor gryta. Späd med nässelspadet, i med buljongtärningarna och häll på resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt grädden och nässlorna. Smaka av med salt.
Servera varm med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.

Betyg

Den här soppan är god och det känns ju lite spännande att äta nässlor. Det är verkligen en säsongsbaserad måltid också. Även om vi just nu inte känner att vi har ett jättestort behov av att laga den här soppan igen, så faller nog andan på igen när nässlorna nästa år igen talar om för oss att sommaren och värmen verkligen är på intåg. Soppan får en 6a i betyg i Växjö och en 7a i betyg i Arboga (mest tack vare entusiastiska och okritiska gäster). Även i Växjö hade soppan förmodligen fått en sjua om inte kocken var förvirrad och råkade dubbla mängden vätska. Den blev lite i blaskigaste laget. Men vad är det man brukar säga? Ju fler kockar, desto sämre soppa...

torsdag 17 april 2014

Janssons frestelse - som soppa!

Den här veckan skulle vi ha bloggat tillsammans men eftersom våren inte kommit så långt som vi hoppats bestämde vi oss för att laga en påsksoppa istället. Janssons frestelse är min stora favorit på jul- och påskbordet så jag blev genast sugen att prova detta receptet. Ulrika utbrast: "Ansjovis suger" så jag fick laga soppan själv...


Ingredienser:

2 gula lökar
6 potatisar
1 msk smör
1 liter grönsaksbuljong (ca 1,5 tärningar buljong var lagom)
1 ask ansjovis à 125g
(1 knippa gräslök - fungerar utan om man glömt köpa)
1 dl grädde

Till servering: Äggmacka såklart (det är ju påsk!)

Skala löken och potatisen. Skiva löken och strimla potatisen. Fräs i smör. Häll på buljongen och låt koka upp. Koka i 10-15min. Dela ansjovisen under tiden. Finhacka eventuellt gräslöken. Vispa soppan kraftigt så att potatisen delas lite, eller så tar du ett varv med potatisstöten. Rör ner grädde, ansjovis och gräslök. Ät!

Betyg:

Det smakar Janssons! Jag tycker att soppan blev god att äta, dessutom var den smidig att laga. Utseendet var inget vidare (speciellt inte när den kallnat) och dessutom fick den min disk att lukta fisk (vilket krävde att jag diskade om den igen). Stort minus. Sammantaget slutar den på en stark sexa. Lagar jag den igen är det som vardagsmat en dag när det vore gott med Janssons och då blir det dessutom med en liten burk ansjovis (fanns mindre på ca 80g).

Fram till nästa vecka håller vi tummarna för att vädret är på vår sida...

måndag 14 april 2014

Amerikansk chili (på enkelt vis)

Den här gången har jag lagat någonting som egentligen inte är en soppa, men som äts på samma vis som en soppa. Dessutom känns det som om den svenska matkulturen kan behöva någonting sådant här och då passar väl vår blogg alldeles utmärkt som marknadsföringsapparat. Det finns ju få (om ens någon?) grytor i Sverige som kan ätas utan tillägg av potatis, pasta eller ris. Den enda version av Chili som brukar ätas här i Sverige kallar vi Chili con Carne och även om receptet liknar det jag här kommer presentera, har det försvenskade receptet både fördärvats av ris och smaklösa skolkök.

Jag har bott ett år i en amerikansk stat med sydstads influenser (boarder state) och där åts det chili nästan varje vecka. Utöver den här sopp/grytevarianten som det här receptet ska påvisa åts chili där också på pommes och i hamburgebröd (typ). Det här är dock den enda varianten som jag tycker förtjänar en tur över Atlanten.

Googlar man på recept på amerikansk chili får man för övrigt massor med träffar på Texas chili, vilka samtliga utgår från något 70-tals recept kallat "världens bästa chili". Det är en riktig lyxversion av chili gjord på högrev som kokas i massvis av timmar, men den chili som jag åt i USA var snarare en vardagsversion gjord på köttfärs, vilket också är det jag redovisar här.

Recept

500 g svensk nötfärs (behöver jag verkligen nämna hur viktigt det är att den är just svensk?)
500 g krossade tomater (i tetrapack för miljöns skull)
400 g kidneyböner (också dessa i tetrapack)
400 g vita bönor (i tetrapack och utan tomatsås)
1 röd snackpaprika, eller vanlig paprika (snackpaprika känns mer amerikanskt tycker jag)
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor (jag använde 2 stora)
1-1,5 tsk paprikapulver
1-1,5 tsk chilipeppar, chilipulver
1-1,5 tsk spiskummin
ca 1 tsk salt
färskmalen svartpeppar efter smak
1 dl vatten
smör eller olja till stekning

Till servering:
Crackers eller salta kex
Matyogurt (jag försökte hitta en svensk, men i Arboga var det SVÅRT, fick bli arla som inte garanterar annat än att den är tillverkad i Sverige).

Hacka lök, vitlök och paprika i lagom stor bitar (lök ganska fint, vitlök fint och paprika i centimeterstora bitar). Fräs löken, vitlöken och paprikan i smör (eller olja) i en stor kastrull. Tillsätt köttfärsen efter några minuter och finfördela den. Skölj bönorna väl och rör sedan ner de i grytan. Tillsätt krossade tomater och kryddorna. Ett tips kan vara att tillsätta 1 tsk av kryddorna först och sedan tilläggskrydda efter smak. Tillsätt 1 dl vatten (eller mer om du önskar en tunnare gryta) och låt grytan koka ihop på medelhög värme i ca 10 minuter.

Servera med krossade kex och en klick yogurt (dock serverades jag aldrig just yogurt till chilin i USA, så den är lite frivillig). 

(Mitt recept här ovan utgår ifrån detta recept från Middagshjälpen)

Betyg

Jag tycker att det här är riktigt god vardagsmat. Chili i den här versionen är mättande och är både enkel och snabbt att laga. För det, och för att jag tycker fler borde äta chili i den här formen, ger jag den en 8a. Men då är det med crackers eller kex, för utan dessa blir det lite tråkigt!


söndag 6 april 2014

Fisksoppa med tomat

Till min stora förvåning upptäckte jag att vi inte lagat en enda fisksoppa till bloggen. Hur gick det till? Det lagar jag ju jätteofta! Jag gör ofta olika varianter på det här receptet men idag bestämde jag mig för att följa det. Efter förra veckans bottennapp behövs ett säkert kort!


Ingredienser:

400g fisk (t ex torsk)
150g purjolök
1 gul lök
smör
svartpeppar
800g passerade tomater
1 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk salt
1 dl hackad fryst dill

Strimla purjolöken och hacka löken. Fräs i smör i en gryta. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och grönsaksbuljong. Låt koka ihop i några minuter. Tärna fisken under tiden. Lägg i fisken i soppan och låt puttra i 5-10min eller tills fisken är klar. Smaka av med salt och dill.

Betyg:

Jag gillar den här soppan! Den blir tjock och krämig och får en god smak med tomaten och dillen. Jag ger soppan en åtta i betyg, den är jättegod och snabblagad. För att få ett högre betyg hade det dock behövts något mer, kanske lite potatis eller någon annan grönsak.

onsdag 2 april 2014

Grekisk ägg- och citronsoppa

Den här gången (vilket egentligen var förra veckan, men själva bloggen blev inte författad) har vi lagat en grekisk läskande soppa, som inte är en klassiker, för förr fanns det tydligen inga citroner i Grekland. Man lär så länge man lever- eller hur?


Ingredienser: (för 2-3 portioner)

Drygt 8 dl vatten + 1,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl pasta av liten sort (t.ex. risoni eller bruten spagetti likt förra veckans soppa)
2 ägg
saften av 2/3 citron (eller en hel liten)
2 tsk kallt vatten (2/3 msk)
nymald svartpeppar (och ev. salt)
hackad persilja till servering (fryst eller färsk spelar ingen roll hos oss)

Detta är en superlätt soppa att tillreda. Koka upp buljongen, lägg i pastan och koka al dente (ca 5-8 min) och ta den av värmen. Vispa samman ägg, 1 msk vatten och saften från citronen och tillsätt därefter några slevar buljong (alltså helst utan pastan) under kraftig omrörning. En slev i taget! Äggblandningen blir pösigt luftig om man använder elvisp som Ulrika valde. Häll sedan äggblandningen i den heta buljongen, även detta under vispning. Vid detta läge luktar soppan blöt hund kan vi båda intyga, men på med färskmalen peppar och detta döljs (Ulrikas metod). Häll upp i serveringsskålar och strö över persiljan (hoppa inte över detta, för det ger faktisk en hel del för soppan och inte bara vacker färg).

Betyg:

Här är vi totalt oense. Jennie gav soppan bedömningen "usch" och hällde ut den. En tvåa är vad den förtjänar och det är nog en mycket svag sådan. Ulrika tycker inte alls likadant. Den var kanske lite väl syrlig, man annars god. Ulrika har inte alls svårt att se att den skulle passa en varm grekisk sommardag (eller svensk för den delen). En 6:a kan den nog få enligt Ulrika (och en 5a enligt sambon som ofrivilligt får smaka de mesta soppor som lagas till denna blogg). Den är dock inte särskilt mättande och frågan är om inte även denna soppa nästan gör sig bättre som förrätt i mindre portion. Fast som lättare lunch en slapp sommardag lär den fungera utmärkt, enligt Ulrika.

Frågan nu om ni vågar testa själva och komma med ett eget omdöme har nedan i kommentarerna, eller om Jennies diss är tillräckligt avskräckande!?!