onsdag 2 april 2014

Grekisk ägg- och citronsoppa

Den här gången (vilket egentligen var förra veckan, men själva bloggen blev inte författad) har vi lagat en grekisk läskande soppa, som inte är en klassiker, för förr fanns det tydligen inga citroner i Grekland. Man lär så länge man lever- eller hur?


Ingredienser: (för 2-3 portioner)

Drygt 8 dl vatten + 1,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl pasta av liten sort (t.ex. risoni eller bruten spagetti likt förra veckans soppa)
2 ägg
saften av 2/3 citron (eller en hel liten)
2 tsk kallt vatten (2/3 msk)
nymald svartpeppar (och ev. salt)
hackad persilja till servering (fryst eller färsk spelar ingen roll hos oss)

Detta är en superlätt soppa att tillreda. Koka upp buljongen, lägg i pastan och koka al dente (ca 5-8 min) och ta den av värmen. Vispa samman ägg, 1 msk vatten och saften från citronen och tillsätt därefter några slevar buljong (alltså helst utan pastan) under kraftig omrörning. En slev i taget! Äggblandningen blir pösigt luftig om man använder elvisp som Ulrika valde. Häll sedan äggblandningen i den heta buljongen, även detta under vispning. Vid detta läge luktar soppan blöt hund kan vi båda intyga, men på med färskmalen peppar och detta döljs (Ulrikas metod). Häll upp i serveringsskålar och strö över persiljan (hoppa inte över detta, för det ger faktisk en hel del för soppan och inte bara vacker färg).

Betyg:

Här är vi totalt oense. Jennie gav soppan bedömningen "usch" och hällde ut den. En tvåa är vad den förtjänar och det är nog en mycket svag sådan. Ulrika tycker inte alls likadant. Den var kanske lite väl syrlig, man annars god. Ulrika har inte alls svårt att se att den skulle passa en varm grekisk sommardag (eller svensk för den delen). En 6:a kan den nog få enligt Ulrika (och en 5a enligt sambon som ofrivilligt får smaka de mesta soppor som lagas till denna blogg). Den är dock inte särskilt mättande och frågan är om inte även denna soppa nästan gör sig bättre som förrätt i mindre portion. Fast som lättare lunch en slapp sommardag lär den fungera utmärkt, enligt Ulrika.

Frågan nu om ni vågar testa själva och komma med ett eget omdöme har nedan i kommentarerna, eller om Jennies diss är tillräckligt avskräckande!?!

2 kommentarer:

  1. Jag hoppar nog denna. Inte minsta lilla gräddsnutt! Jag avvaktar med spänning ert nästa försök

    SvaraRadera
  2. Jag tycker nog att det låter ganska äckligt ...

    SvaraRadera