måndag 14 april 2014

Amerikansk chili (på enkelt vis)

Den här gången har jag lagat någonting som egentligen inte är en soppa, men som äts på samma vis som en soppa. Dessutom känns det som om den svenska matkulturen kan behöva någonting sådant här och då passar väl vår blogg alldeles utmärkt som marknadsföringsapparat. Det finns ju få (om ens någon?) grytor i Sverige som kan ätas utan tillägg av potatis, pasta eller ris. Den enda version av Chili som brukar ätas här i Sverige kallar vi Chili con Carne och även om receptet liknar det jag här kommer presentera, har det försvenskade receptet både fördärvats av ris och smaklösa skolkök.

Jag har bott ett år i en amerikansk stat med sydstads influenser (boarder state) och där åts det chili nästan varje vecka. Utöver den här sopp/grytevarianten som det här receptet ska påvisa åts chili där också på pommes och i hamburgebröd (typ). Det här är dock den enda varianten som jag tycker förtjänar en tur över Atlanten.

Googlar man på recept på amerikansk chili får man för övrigt massor med träffar på Texas chili, vilka samtliga utgår från något 70-tals recept kallat "världens bästa chili". Det är en riktig lyxversion av chili gjord på högrev som kokas i massvis av timmar, men den chili som jag åt i USA var snarare en vardagsversion gjord på köttfärs, vilket också är det jag redovisar här.

Recept

500 g svensk nötfärs (behöver jag verkligen nämna hur viktigt det är att den är just svensk?)
500 g krossade tomater (i tetrapack för miljöns skull)
400 g kidneyböner (också dessa i tetrapack)
400 g vita bönor (i tetrapack och utan tomatsås)
1 röd snackpaprika, eller vanlig paprika (snackpaprika känns mer amerikanskt tycker jag)
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor (jag använde 2 stora)
1-1,5 tsk paprikapulver
1-1,5 tsk chilipeppar, chilipulver
1-1,5 tsk spiskummin
ca 1 tsk salt
färskmalen svartpeppar efter smak
1 dl vatten
smör eller olja till stekning

Till servering:
Crackers eller salta kex
Matyogurt (jag försökte hitta en svensk, men i Arboga var det SVÅRT, fick bli arla som inte garanterar annat än att den är tillverkad i Sverige).

Hacka lök, vitlök och paprika i lagom stor bitar (lök ganska fint, vitlök fint och paprika i centimeterstora bitar). Fräs löken, vitlöken och paprikan i smör (eller olja) i en stor kastrull. Tillsätt köttfärsen efter några minuter och finfördela den. Skölj bönorna väl och rör sedan ner de i grytan. Tillsätt krossade tomater och kryddorna. Ett tips kan vara att tillsätta 1 tsk av kryddorna först och sedan tilläggskrydda efter smak. Tillsätt 1 dl vatten (eller mer om du önskar en tunnare gryta) och låt grytan koka ihop på medelhög värme i ca 10 minuter.

Servera med krossade kex och en klick yogurt (dock serverades jag aldrig just yogurt till chilin i USA, så den är lite frivillig). 

(Mitt recept här ovan utgår ifrån detta recept från Middagshjälpen)

Betyg

Jag tycker att det här är riktigt god vardagsmat. Chili i den här versionen är mättande och är både enkel och snabbt att laga. För det, och för att jag tycker fler borde äta chili i den här formen, ger jag den en 8a. Men då är det med crackers eller kex, för utan dessa blir det lite tråkigt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar