torsdag 17 april 2014

Janssons frestelse - som soppa!

Den här veckan skulle vi ha bloggat tillsammans men eftersom våren inte kommit så långt som vi hoppats bestämde vi oss för att laga en påsksoppa istället. Janssons frestelse är min stora favorit på jul- och påskbordet så jag blev genast sugen att prova detta receptet. Ulrika utbrast: "Ansjovis suger" så jag fick laga soppan själv...


Ingredienser:

2 gula lökar
6 potatisar
1 msk smör
1 liter grönsaksbuljong (ca 1,5 tärningar buljong var lagom)
1 ask ansjovis à 125g
(1 knippa gräslök - fungerar utan om man glömt köpa)
1 dl grädde

Till servering: Äggmacka såklart (det är ju påsk!)

Skala löken och potatisen. Skiva löken och strimla potatisen. Fräs i smör. Häll på buljongen och låt koka upp. Koka i 10-15min. Dela ansjovisen under tiden. Finhacka eventuellt gräslöken. Vispa soppan kraftigt så att potatisen delas lite, eller så tar du ett varv med potatisstöten. Rör ner grädde, ansjovis och gräslök. Ät!

Betyg:

Det smakar Janssons! Jag tycker att soppan blev god att äta, dessutom var den smidig att laga. Utseendet var inget vidare (speciellt inte när den kallnat) och dessutom fick den min disk att lukta fisk (vilket krävde att jag diskade om den igen). Stort minus. Sammantaget slutar den på en stark sexa. Lagar jag den igen är det som vardagsmat en dag när det vore gott med Janssons och då blir det dessutom med en liten burk ansjovis (fanns mindre på ca 80g).

Fram till nästa vecka håller vi tummarna för att vädret är på vår sida...

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig ätit ansjovis, det är ju på burk. Är alltså extremt skeptiskt till den här soppan ...

    SvaraRadera
  2. Du är inte den enda, märkligt nog, som är skeptisk till mina val av soppor...

    SvaraRadera