Våren är här och med den kommer, förutom alla trevliga saker, även ogräsen. Elände. För att göra rensningen lite roligare bestämde vi oss för att äta upp en del av ogräset. Den här gången blev det nässlor, även om kirskål också ska vara smaskigt. Nässlor är, enligt många källor, gott att äta och väldigt nyttigt. Men glöm inte handskarna om du ska ut och plocka! De små och späda nässlorna, som är de godaste, bränns kanske inte lika mycket som de stora men det kan ändå göra ont. Bränner du dig på en nässla ska du tydligen bryta av en annan och gnida saften mot det brända stället, då ska det lindras. Nässlor är bra mot allt möjligt. Förr sa man att nässlor fick hönsen att värpa bättre och de fick även kornas mjölk fetare och smöret gulare. Man sa också att om någon med reumatism rullade sig i ett nässelstånd så blev de friska. Aj.
Recept
ca 2 liter nyplockade, späda nässlor
ca 1 liter vatten
salt
smör
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
2 msk hackad gräslök (fungerar utan om man glömmer handla...)
4 hårdkokta ägghalvor till servering
Skölj nässlorna noga och rensa bort grova delar, rötter och annat som inte ska vara i soppan. Koka upp hälften av vattnet och förväll nässlorna i ca 5 minuter. Sila av kokvattnet och spara till senare. Hacka nässlorna fint.
Fräs smör och mjöl i en ganska stor gryta. Späd med nässelspadet, i med buljongtärningarna och häll på resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt grädden och nässlorna. Smaka av med salt.
Servera varm med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
Betyg
Den här soppan är god och det känns ju lite spännande att äta nässlor. Det är verkligen en säsongsbaserad måltid också. Även om vi just nu inte känner att vi har ett jättestort behov av att laga den här soppan igen, så faller nog andan på igen när nässlorna nästa år igen talar om för oss att sommaren och värmen verkligen är på intåg. Soppan får en 6a i betyg i Växjö och en 7a i betyg i Arboga (mest tack vare entusiastiska och okritiska gäster). Även i Växjö hade soppan förmodligen fått en sjua om inte kocken var förvirrad och råkade dubbla mängden vätska. Den blev lite i blaskigaste laget. Men vad är det man brukar säga? Ju fler kockar, desto sämre soppa...
En kock är en kock för mycket, eller hur menar växjökocken?
SvaraRaderaEn kock är definitivt en för mycket ibland! Iaf när kocken är trött...
SvaraRaderaUndrar vad Växjösoppan hade fått för betyg helt utan kock?
SvaraRadera