Hösten är här och jag bjuder på receptet på en av mina absoluta favoritsoppor- en enkel rödbetssoppa. När det kommer till soppa av dessa röda rotfrukter ( som man absolut inte vill ha på kläderna) är det kanske framför allt den ryska borsjtj som kommer till tankarna. Den serveras ofta kall och innehåller en hel del mer än bara rödbetor. Jag har i och för sig bara testat den två gånger (och då båda gångerna kall) när någon annan lagat, men den ryska varianten går inte alls hem hos mig. Detta recept är dock något helt annat. En enkel och god soppa med rena smaker. Så spring nu genast ut i grönsakslandet (eller till det utvidgade grönsaksskafferiet i stan) och plocka fram lite rödbetor.
Ingredienser
ca 1 kg rödbetor
3-4 gula lökar
2 palsternackor (mina var inte jättestora)
1,25 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar efter smak
2-3 lagerblad (om man vill)
Skala rödbetorna (jag vet att det känns knäppt, men det är ju soppa som ska tillagas), palsternackorna och löken. Dela grönsakerna lite grovt. Koka alltsammans (inklusive grönsaksbuljong och ev lagerblad) tills rödbetorna är mjuka (täcker inte buljongen grönsakerna går det att tillföra ytterligare lite vatten). Tiden beror på hur stora bitarna är, men räkna med ca 45-60 min. Ta upp en del av vattnet (ca hälften) och ställ vid sidan om. Mixa grönsakerna med en stavmixer och späd sedan soppan till önskad konsistens. Jag hällde själv tillbaka allt vatten till slut, men det är ändå bättre att vara på den säkra sidan än att åka på en på tok för vattning soppa. Det har vi ju annars råkat ut för x antal gånger på den här bloggen...
Servera soppan tillsammans med en klick yoghurt (rysk tex) och eventuellt också med hummus och persilja som vi gjorde.
Betyg
Det här är som sagt en standardsoppa hos mig om höstarna numera. Den är framför allt bra om man som jag saknar bra möjligheter att lagra rotfrukter från de egna odlingarna en längre period. Förra året gjorde jag rödbetssoppa på säkert 2 kg rödbetor som börjat bli mjuka. Som soppa märks det inte över huvud taget att rödbetorna börjat mjukna. Jag lagar alltid mer än vad vi äter upp på en gång och fryser in. Receptet ovan ger en 6-8 portioner. Soppan får för sin goda smak, enkla utförande och bra frysegenskaper en 9a. Så det så.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar