onsdag 10 september 2014

Sötpotatissoppa med linser och morötter

Mmm, sötpotatis tänkte jag. Det verkar intressant! Dessutom var det ju ganska länge sedan jag testade något nytt och spännande. Aubergine-toppingen är frivillig men enligt mig nödvändig.


Recept 4 portioner:

1msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 sötpotatisar, delade i mindre bitar
4 morötter, skalade och delade i bitar
1 tsk torkad timjan
2,5 dl röda linser, sköljda
1 liter vatten
salt och peppar

Topping:
1 msk olivolja
1 aubergine, delad i lika stora bitar
bladspenat, fryst (lagom mycket...)
0,5 tsk spiskummin
salt och peppar

Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt sötpotatis, morötter och timjan och stek under omrörning i några minuter. Häll i linser och vatten. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda under lock 20-25min tills grönsakerna är mjuka. Purea soppan med en stavmixer och krydda mer vid behov.

Medan soppan sjuder, stek ingredienserna till toppingen i oljan. Den är klar när auberginen är mjuk.

Servera soppan med en klick av röran i varje tallrik

Betyg

Ojoj, vad jag ångrar mig. En vegansk soppa, jag tyckte det lät fantastiskt. Det såg ju gott ut också. Men ack vad fel man kan ha. Jag tycker faktiskt att den här soppan gjorde sig förtjänt av en tvåa, något som inte har hänt sedan den (vedervärdiga) grekiska ägg- och citronsoppan. En stor klick créme fraiche i lunchlådan gjorde den ätbar. Inget att rekommendera alltså. Nästa gång jag testar något nytt hoppas jag på ett bättre resultat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar