onsdag 19 november 2014

Vitbönsoppa med choritzo

En dag i affären när jag skulle köpa några tetrapack med kikärtor lyckades jag med bedriften att istället komma hem med fyra förpackningar stora vita bönor. Eftersom det verkligen inte tillhör min favorit böna har de mest blivit stående på hyllan tills jag kom på snilledraget att göra soppa av det hela!


Ingredienser

2 förpackningar stora vita bönor (motsvarar ca 6 dl kokta bönor)
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 dl strimlad purjolök
1 liter hönsbuljong
2 dl grädde
1 dl hackad persilja
2-3 choritzokorvar  + smör att steka i
salt och svartpeppar

Hacka vitlök och strimla purjolök. Bryn i smör i några minuter. Tillsätt buljong och bönor. Jag använde hemmalagad hönsbuljong från kokhöns vi åt någon dag tidigare, men vatten och buljongtärningar går som vanligt också bra. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Stek under tiden choritzon i delad i slantar i smör. Enligt det recept jag använt ska man även ha knaperstekt bacon till, men det hade inte jag hemma. Tillsätt grädde och hackad persilja till soppan(jag använde fryst bladpersilja) och koka upp igen. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Häll upp i djupa tallrikar och toppa med korven. Garnera om du vill med purjolök (men rå purjolök tycker jag själv inte är en höjdare, så det skippade jag).

Betyg

Jag blev positivt överraskad av denna soppa. Verkligen! Soppan var verkligen mättande och god.En klar 8:a. Om jag skulle säga något negativt, så var kanske chorizon lite väl stark (men så är jag ju inte jätte förtjust i stark mat). Jag lagar den definitivt igen, men byter nog då ut korven mot en något svagare och testar kanske att även servera tillsammans med knaperstekt bacon precis som originalreceptet (som kommer från den rosa rutiga hälsokokboken) angav.


1 kommentar:

  1. En stark chorizo låter bra enligt mig! Men måste säga att jag tyckte det såg ut som falukorv först...

    SvaraRadera