tisdag 31 mars 2015

Vitkålssoppa med tunnbrödsrulle

När jag och Ulrika träffades sist roade vi oss med att söka efter fler sopprecept. Vi hittade det här på recept.nu. Vitkålssoppan skulle gå snabbt att laga och dessutom var det inga jättedyra ingredienser i. Bra vardagsmat! En liten varnande röst sa till mig att även om soppan är god kanske jag inte vill äta fyra portioner av den på rad, min frys är proppfull. Jag har därför minskat ner på receptet till två portioner.


250g vitkål
0,5 purjolök
1 msk smör
0,75 liter grönsaksbuljong
ca 1/4 kruka färsk basilika
salt och malen vitpeppar

Tunnbrödsrulle
2 bitar tunnbröd
2 starka korvar, salami eller prickig korv (jag tog Onsalakorv)
några basilikablad
1 dl kesella
salt och malen vitpeppar

Skölj och strimla vitkålen och purjolöken. Fräs dem i smör i grytan. Häll på buljongen och koka upp. Låt sjuda i ca 10min eller tills kålen är mjuk. Krydda med salt och peppar. Strö hackade basilikablad över soppan innan servering.
Bre tunnbröden med kesella. Strö över salt och vitpeppar. Lägg på bitar av korv och basilikablad. Rulla ihop bröden till fasta rullar. Skär i bitar innan de serveras till soppan.

Betyg

Det här var oväntat gott! Jag trodde inte den skulle bli äcklig men hade kanske inte heller några större förväntningar. Soppan var snabblagad och dessutom perfekt för den sista biten vitkål som marsvinen inte vill ha. Den får en 7:a i betyg av mig, men hade kanske till och med förtjänat en 8:a med tanke på den smidiga tillagningen. Smaken påminner om kålpudding, men utan köttfärs och som soppa. Okej, kanske inte så likt...

söndag 22 mars 2015

Ihopslängd ribollita

Denna gång när jag skulle laga soppa ville jag mest få användning av diverse grönsaker som jag hade i kylen innan de blev dåliga. Framför allt fanns ett halvt huvud savoykål kvar från Minestronesoppan några veckor tidigare och en halv påse babyspenat. Ribollita fick det bli! Vi har gjort det en gång tidigare i den här bloggens begynnelse och jag kan inte minnas att vi var så där stormförtjusta. Därför valde jag att laga soppan helt efter eget tycke. Dessutom har jag inte handlat till den här soppan, utan använde bara det som fanns hemma. Allt är kanske inte exakt som jag hade velat, men det funkar bra ändå. Vem vet, kanske detta inte ens är någon Ribollita i egentlig mening?


Ingredienser

2 morötter
4-5 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk olja
1-1,5 liter vatten
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
1/2 savoykål (ca 270 g utan stam)
20 g babyspenat
1 burk vita bönor i tomatsås
1 tetra kikärtor
någon näve fryst bladpersilja
ca 1 msk fryst basilika
några stjälkar färsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
salt & peppar efter smak

Servera med bröd som rostats i rikligt med olivolja och flingsalt i en stekpanna.

Hacka morötter och lök halvfint och vitlök fint. Stek i kastrullen i några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärning och 1 burk krossade tomater. Låt koka i 20 minuter. Hacka under tiden paprika i centimeterstora bitar, strimla kålen grovt (ca 1x3 cm stora bitar kanske) och dela babyspenaten något. Tillsätt i soppan tillsammans med vita bönor i tomatsås och kikärtor (avrunna). Låt allt koka tills kålen är mjuk. Tillsätt örterna mot slutet och smaka av med salt och peppar.

Rosta brödet i en stekpanna på medelhög temperatur med rikligt med olivolja och med flingsalt. Dela i lämpliga bitar (krutonger eller trianglar eller vad du nu känner för).

Betyg

Gott, en 7:a! Blev faktiskt riktigt lyckat, även fast jag gärna hade velat ändra lite i ingredienslistan. Riktigt matigt blev det också. Receptet ovan ger minst 6 portioner.  Hade jag handlat till denna soppa hade jag använt vita bönor utan tomatsås och istället tillsatt ytterligare en burk krossade tomater. Dessutom hade jag lagt till några stjälkar slantad bladselleri för smakens skull.


lördag 7 mars 2015

Minestrone à la Sveriges Mästerkock

Äntligen är Jennie och Ulrika på samma plats igen! Då kan vi ju inte annat än att koka soppa. Lyxig soppa ska det bli dessutom. Ulrika fyller år och det får sätta tonen på matlagningen denna helg. Inspirationen hämtar vi denna gång från ett populärt tv-program. När mästerkockarna utmanas till soppkok kan inte vi annat än inspireras. Särskilt som de minestronesoppor som vi hittills lagat till denna blogg inte varit helt lyckade.

Att bo på landet när man ska laga lyxsoppa är dock inte helt enkelt. Inga fancy livsmedel här inte. Pancetta t.ex. det hittade jag inte i den lokala matbutiken. Men med strikt svenskt-köttdiet var det nog lika bra. Hel peccorino med skalk hade ju varit kul att ha i, men det fick duga med riven. Och grönkål och savoykål får i detta sammanhang anses vara samma sak. (Savoykål är väl ändå lite godare). Pinjenötter byttes av allergiskäl ut mot solroskärnor. Det blev super!


Ingredienser

0,5 pkt bacon, delad i bitar
1 msk olja
4 selleristjälkar, finhackade
Mycket selleri är det
3 klyftor vitlök, finhackade
3 stora tomater, tärnade
2 msk socker
3 morötter, finhackade (halva slantar...)
0,5 liten rotselleri (ca 2 dl), tärnad
2 schalottenlökar, finhackade
2 l kycklingbuljong
4 stänglar färsk timjan
2 lagerblad
1 parmesanskalk
(1 peccorinoskalk)
2 potatisar, tärnade
1 liten squash, tärnad
4 savoykålsblad, strimlad (ta bort stammen om du vill)
1 burk cannellinibönor
salt, peppar

Pesto
40 g solroskärnor
1 klyfta vitlök, finhackad
1 kruka basilika
30 g parmesan, riven
30 g peccorino, riven
olivolja
rapsolja, kallpressad
salt, peppar

Strö socker över de tärnade tomaterna. Stek bacon i lite olja på medelvärme. Stek morötter, rotselleri och schalottenlök med baconet på låg värme i ca 10 minuter tills de är mjuka utan att de får färg. Lägg i vitlök, selleri och tomaterna mot slutet. Häll på buljongen. Lägg i timjan, lagerblad och ostskalk (både parmesan och peccorino om du har). Låt koka i 15 minuter. Tillsätt potatis, squash, savoykål och bönor. Koka i tio minuter tills potatisen mjuknat. Smaka av.

Gör peston. Börja med att mortla solroskärnorna, finhacka vitlöken och grovhacka basilikabladen. Blanda allt utom oljorna i morteln (om det får plats). Tillsätt olja tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Innan servering fiskar du upp skalken och örterna. Servera med peston och riven parmesan.

Betyg

Gott, men kanske lite väl mycket arbete för resultatet ändå. Kändes lyxigt med alla olika grönsaker, ost och peston. Peston var väl dock inte helt nödvändig. Och bacon skulle det kunna ha varit mer av! Receptet var lite komplicerat och Jennie ville gärna följa det till punkt och pricka. Det stod klart och tydligt vilken form alla grönsaker skulle ha utom squashen, det måste ju betyda att den skulle vara hel? Vårt slutgiltiga betyg blir en sjua, smaken förtjänar en åtta men komplicerat recept och många ingredienser drar ner det. Soppa ska väl vara enkelt?