torsdag 20 mars 2014

Någon slags Minestrone

När det blivit dags för mig att gå solo för första gången i soppbloggsköket undrade Jennie vad jag skulle laga. Jag svarade att det skulle bli en soppa gjord på buljong, grönsaker, pasta och något? Hon svarade med ett MMS:at recept från någon bok illustrerad med en säljande bild. Receptet var till en "Matig minestrone med sojabönor och brutna spagetti". Den såg onekligen god ut så visst skulle jag prova den. Ingredienserna inhandlades således, minus de där sojabönorna för jag har en stark känsla av att dessa knappast är några höjdare för vårt kära klimat (dessutom gynnar jag ju hellre våra svenska bönder). Svenska härliga ärter fick det bli istället, så att färgspelet från den finna bilden inte skulle ändras. (Japp, så var det Jennie - utseende går först så klart).















Ingredienser:

2 gula lökar
300 g potatis (ca 2-3 st beroende på storlek)
1 morot
1 selleristjälk (detta kan enligt sambon uteslutas från alla maträtter, men vad vet han)
12 körsbärstomater (eller 1-2 vanliga tomater, men det blir inte lika snyggt)
1 röd paprika
3 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar (ev 3) (vill man ha den vegetarisk tar man såklart grönsaksbuljong istället)
ca 1.1-1.25 l vatten
1 dl brutna spagetti
3 dl djupfrysta svenska ärtor
peppar (och ev salt) efter smak

(Soppan kan enligt ursprungsreceptet garneras med färska örter och citronskal, men sådan lyx fanns inte hos mig)

Hacka/ tärna gul lök, potatis och morot i grova bitar. Fräs i oljan utan att det tar färg i ca 3 minuter. Koka samtidigt upp vattnet (allt eller de som behövs för varje gång, men då går det nog åt mer energi). Smula i buljongtärningarna och låt fräsa ca 1 min. Jag använde två buljongtärningar, men tyckte smaken blev lite väl svag, så ett tips kan vara att redan från början använda 3. Tillsätt 3 dl vatten och koka under lock i ca 10 min (så att rotfrukterna är mjuka). Medan det kokar: skiva sellerin, dela körsbärstomaterna (jag gjorde i 1/4 delar) och dela paprikan i små bitar. Mosa sedan rotfruktskoket grovt med en potatisstöt (eller pärstamp som vi säger i min familj).

Tillsätt ca 5 dl hett vatten (jag måttar aldrig, men det är ju fritt fram om man vill vara exakt) och koka upp. Lägg sedan i den brutna spagettin och koka i ca 5 min. Tillsätt därefter de resterande grönsakerna. Koka upp och låt koka i 3 min. Späd med resten av det varma vattnet tills det blir en konsistens du uppskattar och koka igen en liten stund så allt blir lagom varmt (ca 3 min). Samtidigt som du späder soppan är det också möjligt att tillsätta ytterligare en buljongtärning ifall soppan känns smaklös och du inte gjorde det redan från början. Smaka av med salt och peppar och servera med bröd.

Betyg:

Jag ger faktiskt bara en 5:a till den här soppan. Den var väl ok att äta, men ingen direkt smakupplevelse precis. Som jag redan har antytt var den lite smaklös faktiskt. Mer smak på buljongen tror jag skulle göra susen! Enklast använder man en buljongtärning till (alltså 3 istället för 2), men godast blir det säkert om man använder sig av hemmagjord höns/ kycklingbuljong. Gör man sig det besväret (det finns ju gjort två gånger tidigare på den här bloggen t.ex.) kan man ju faktiskt också tillsätta kyckling till soppan inför servering. Då blir det kanske ännu mindre en Minestrone, men vem bryr sig egentligen om de korrekta namnen?

söndag 16 mars 2014

Nudelsoppa med kyckling och grönsaker

Första gången det var dags för mig att laga en soppa till bloggen utan Ulrika valde jag att göra en nudelsoppa med kyckling. Hel kyckling var på extrapris i affären så jag började med att helsteka den i ugnen (mitt recept hittar du här).



Ingredienser:

2 morötter
1 liter hönsbuljong (jag kokte buljong på grönsakerna från kycklingen och kompletterade med grönsaksbuljong)
2 msk röd currypasta
salt och peppar
5 dl frysta broccolibuketter
50g haricot verts (egentligen sockerärter, men fel säsong)
400g nudlar
2 grillade kycklingfiléer

Till servering:

Något gott bröd eller matmuffins

Koka upp buljongen i en gryta. Smaka av med currypasta, salt och peppar. Skala och skär morötterna i skivor. Koka i buljongen i 3-5min. Tillsätt broccolin och koka tills den börjar mjukna innan sockerärtorna åker i. Grönsakerna är klara efter 1-2min. Koka nudlarna och skär kycklingfiléerna i bitar eller skivor. Fördela nudlar och kyckling i soppskålar och häll över buljongen med grönsaker. Servera med något gott.

Betyg:

När hela familjen samlades för att avnjuta soppan hände något märkligt, alla var överens om att den var god och förtjänade en stark åtta, kanske till och med en nia i betyg. Kanske borde nudlarna delas först eftersom de annars attackerar ansiktet, och allra helst glasögonen. Trots detta känner jag att soppan kommer lagas igen!

måndag 10 mars 2014

Vårig avokadosoppa

När vi äntligen lyckades träffas fysiskt passade vi så klart på att laga en soppa- och det hela blev samtidigt en nytändning för vår soppblogg. Vi gjorde en vackert vårgrön soppa som passar perfekt som lyxig förrätt för 6 personer, eller som lättare lunch för tre (det var så vi serverade den här i Arboga). När våren är på intåg kan man inte annat än bli glad av denna härliga soppa!


Ingredienser:

3 st avokado
1 liten vitlöksklyfta
1/2 citron (saft från)
4 dl hönsbuljong (vi gjorde buljong på en buljongtärning)
1/4 liten lök (ca 20 g)
salt & peppar efter smak

Räk- och äggröra:
3 kokta ägg
ca 10 MSC-märkta räkor med skal (fast skalade)
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
salt & peppar efter smak

Till servering:
rostebröd med ägg :)

Dela avokado i bitar, hacka löken och vitlöken, tillsätt citronsaften och avsvalnad hönsbuljong och mixa allt till en slät konsistens. Smaka av med salt och peppar och häll upp i serveringsskålar. Hacka äggen och räkorna fint och blanda med citronsaft samt olivolja. Salta och peppra. Servera soppan toppad med räk- och äggröran. Om soppan använts till lunch serveras den med fördel tillsammans med rostat bröd med skivat ägg.

Betyg:

Vi åt soppan som en lättare lunch och ger den som sådan en 7:a i betyg. Den var riktigt god, men vitlökssmaken tog mot slutet över lite väl mycket och gjorde tillsammans med konsistensen att man tröttnade lite på den. Som förrätt i en mindre portion tror vi dock att den skulle passa helt utmärkt och ger den som sådan en 9:a i betyg. Om vi mot förmodan bjuder över folk till en riktig trerättersmiddag i påsk är det denna vi skulle bjuda på!



söndag 9 mars 2014

Soppa 18: Potatis- och vitlökssoppa



En gång för längesedan bloggade vi. Nu tyckte vi att det var dags igen. Eftersom Ulrika aldrig handlar fick jag i uppdrag att välja en soppa med basvaror. Lök, vitlök och potatis tänkte jag då att alla har hemma. Men nej, Ulrika blev tvungen att handla trots detta. Här är receptet:

2 msk olivolja
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
4 stora potatisar
8 dl kycklingbuljong (eller vatten + buljongtärningar)
4 dl mjölk (det räckte med 2)
2 msk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar
4 msk vispgrädde
(hackad persilja - vad ska det vara bra för?)

Hacka löken och vitlöken. Fräs i oljan och låt sedan puttra på svag värme i ca 4 min. Skala under tiden potatisen och tärna. Häll på buljong och potatis i löken. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt koka i 15 min eller tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan. Tillsätt mjölken och låt soppan bli varm, utan att låta den koka. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera i skålar med lite ringlad grädde i varje skål.

Hur vi gjorde:
Som vanligt ställde vi många av livets svåra frågor. Hur stor är en lök? Hur stor är en stor potatis? Svensk eller amerikansk potatis? Ska vitlöken verkligen bara krossas? Ja, till slut kom vi fram till att lökarna vi köpt var lagom stora, en stor potatis är ändå för liten i förhållande till antalet potatis i receptet (2, vi dubblade) och vitlöken får krossas OCH hackas.
Ulrikas soppa blev klar först. Som vanligt. Troligen för att jag lagar dubbel sats. Det gick bra fram till det att soppan skulle koka, då hamnade min efter.
Att mixa en soppa är alltid spännande! Blir den lagom tjock? Kommer hela köket bli prickigt? Till slut blev soppan klar.

Betyg:
Ulrika gav soppan en något förvånad 7:a. Hennes vänner och familj känner sig mycket skeptiska över detta men Ulrika tyckte den var god, både första dagen med ugnsrostade mackor med västerbottensost på och som lunchlåda när den hade varit fryst. Även i Växjö fick soppan 7poäng. Hela familjen var ganska enade över detta, men jag tror att den ganska lätt hade kunnat höjas till en 8:a. Om jag bara kunde komma på vad det var som saknades...

Nystart!

Hej alla trogna läsare!

Det var ett tag sedan sist... Vi har lagat många soppor och skrivit många inlägg, men inte publicerat ett enda sedan oktober 2012. Hoppsan.

Det var det här med ett distansbloggande med soppkvällar över Skype, vem hade kunnat tro att det skulle vara så svårt? Kanske för att vi båda är mycket upptagna och inte kunde lägga en helkväll i veckan på att blogga...

Men nu är det dags igen! Vi har en ny plan som kommer göra det lättare. Vi lagar soppor själva och bloggar om dem och ibland, kanske var tredje vecka, så lagar vi samma soppa men kanske inte på samma tid. Dessutom lämnar vi boken med de konstiga sopporna bakom oss och lagar nu alla sorters soppor! :D

Vi tänkte också publicera fler recept så hoppas ni är soppsugna! Det är vi!

/Jennie och Ulrika

PS. Om ni inte vill vänta på att Ulrika hinner blogga om soppan vi lagat idag får ni ett bonusinlägg som varit klart i ett år eller så...