torsdag 20 mars 2014

Någon slags Minestrone

När det blivit dags för mig att gå solo för första gången i soppbloggsköket undrade Jennie vad jag skulle laga. Jag svarade att det skulle bli en soppa gjord på buljong, grönsaker, pasta och något? Hon svarade med ett MMS:at recept från någon bok illustrerad med en säljande bild. Receptet var till en "Matig minestrone med sojabönor och brutna spagetti". Den såg onekligen god ut så visst skulle jag prova den. Ingredienserna inhandlades således, minus de där sojabönorna för jag har en stark känsla av att dessa knappast är några höjdare för vårt kära klimat (dessutom gynnar jag ju hellre våra svenska bönder). Svenska härliga ärter fick det bli istället, så att färgspelet från den finna bilden inte skulle ändras. (Japp, så var det Jennie - utseende går först så klart).















Ingredienser:

2 gula lökar
300 g potatis (ca 2-3 st beroende på storlek)
1 morot
1 selleristjälk (detta kan enligt sambon uteslutas från alla maträtter, men vad vet han)
12 körsbärstomater (eller 1-2 vanliga tomater, men det blir inte lika snyggt)
1 röd paprika
3 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar (ev 3) (vill man ha den vegetarisk tar man såklart grönsaksbuljong istället)
ca 1.1-1.25 l vatten
1 dl brutna spagetti
3 dl djupfrysta svenska ärtor
peppar (och ev salt) efter smak

(Soppan kan enligt ursprungsreceptet garneras med färska örter och citronskal, men sådan lyx fanns inte hos mig)

Hacka/ tärna gul lök, potatis och morot i grova bitar. Fräs i oljan utan att det tar färg i ca 3 minuter. Koka samtidigt upp vattnet (allt eller de som behövs för varje gång, men då går det nog åt mer energi). Smula i buljongtärningarna och låt fräsa ca 1 min. Jag använde två buljongtärningar, men tyckte smaken blev lite väl svag, så ett tips kan vara att redan från början använda 3. Tillsätt 3 dl vatten och koka under lock i ca 10 min (så att rotfrukterna är mjuka). Medan det kokar: skiva sellerin, dela körsbärstomaterna (jag gjorde i 1/4 delar) och dela paprikan i små bitar. Mosa sedan rotfruktskoket grovt med en potatisstöt (eller pärstamp som vi säger i min familj).

Tillsätt ca 5 dl hett vatten (jag måttar aldrig, men det är ju fritt fram om man vill vara exakt) och koka upp. Lägg sedan i den brutna spagettin och koka i ca 5 min. Tillsätt därefter de resterande grönsakerna. Koka upp och låt koka i 3 min. Späd med resten av det varma vattnet tills det blir en konsistens du uppskattar och koka igen en liten stund så allt blir lagom varmt (ca 3 min). Samtidigt som du späder soppan är det också möjligt att tillsätta ytterligare en buljongtärning ifall soppan känns smaklös och du inte gjorde det redan från början. Smaka av med salt och peppar och servera med bröd.

Betyg:

Jag ger faktiskt bara en 5:a till den här soppan. Den var väl ok att äta, men ingen direkt smakupplevelse precis. Som jag redan har antytt var den lite smaklös faktiskt. Mer smak på buljongen tror jag skulle göra susen! Enklast använder man en buljongtärning till (alltså 3 istället för 2), men godast blir det säkert om man använder sig av hemmagjord höns/ kycklingbuljong. Gör man sig det besväret (det finns ju gjort två gånger tidigare på den här bloggen t.ex.) kan man ju faktiskt också tillsätta kyckling till soppan inför servering. Då blir det kanske ännu mindre en Minestrone, men vem bryr sig egentligen om de korrekta namnen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar