tisdag 30 september 2014

Enkel rödbetssoppa

Hösten är här och jag bjuder på receptet på en av mina absoluta favoritsoppor- en enkel rödbetssoppa. När det kommer till soppa av dessa röda rotfrukter ( som man absolut inte vill ha på kläderna) är det kanske framför allt den ryska borsjtj som kommer till tankarna. Den serveras ofta kall och innehåller en hel del mer än bara rödbetor. Jag har i och för sig bara testat den två gånger (och då båda gångerna kall) när någon annan lagat, men den ryska varianten går inte alls hem hos mig. Detta recept är dock något helt annat. En enkel och god soppa med rena smaker. Så spring nu genast ut i grönsakslandet (eller till det utvidgade grönsaksskafferiet i stan) och plocka fram lite rödbetor.


Ingredienser 

ca 1 kg rödbetor
3-4 gula lökar
2 palsternackor (mina var inte jättestora)
1,25 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar efter smak
2-3 lagerblad (om man vill)

Skala rödbetorna (jag vet att det känns knäppt, men det är ju soppa som ska tillagas), palsternackorna och löken. Dela grönsakerna lite grovt. Koka alltsammans (inklusive grönsaksbuljong och ev lagerblad) tills rödbetorna är mjuka (täcker inte buljongen grönsakerna går det att tillföra ytterligare lite vatten). Tiden beror på hur stora bitarna är, men räkna med ca 45-60 min. Ta upp en del av vattnet (ca hälften) och ställ vid sidan om. Mixa grönsakerna med en stavmixer och späd sedan soppan till önskad konsistens. Jag hällde själv tillbaka allt vatten till slut, men det är ändå bättre att vara på den säkra sidan än att åka på en på tok för vattning soppa. Det har vi ju annars råkat ut för x antal gånger på den här bloggen...

Servera soppan tillsammans med en klick yoghurt (rysk tex) och eventuellt också med hummus och persilja som vi gjorde.

Betyg

Det här är som sagt en standardsoppa hos mig om höstarna numera. Den är framför allt bra om man som jag saknar bra möjligheter att lagra rotfrukter från de egna odlingarna en längre period. Förra året gjorde jag rödbetssoppa på säkert 2 kg rödbetor som börjat bli mjuka. Som soppa märks det inte över huvud taget att rödbetorna börjat mjukna. Jag lagar alltid mer än vad vi äter upp på en gång och fryser in. Receptet ovan ger en 6-8 portioner. Soppan får för sin goda smak, enkla utförande och bra frysegenskaper en 9a. Så det så.

onsdag 10 september 2014

Sötpotatissoppa med linser och morötter

Mmm, sötpotatis tänkte jag. Det verkar intressant! Dessutom var det ju ganska länge sedan jag testade något nytt och spännande. Aubergine-toppingen är frivillig men enligt mig nödvändig.


Recept 4 portioner:

1msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 sötpotatisar, delade i mindre bitar
4 morötter, skalade och delade i bitar
1 tsk torkad timjan
2,5 dl röda linser, sköljda
1 liter vatten
salt och peppar

Topping:
1 msk olivolja
1 aubergine, delad i lika stora bitar
bladspenat, fryst (lagom mycket...)
0,5 tsk spiskummin
salt och peppar

Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt sötpotatis, morötter och timjan och stek under omrörning i några minuter. Häll i linser och vatten. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda under lock 20-25min tills grönsakerna är mjuka. Purea soppan med en stavmixer och krydda mer vid behov.

Medan soppan sjuder, stek ingredienserna till toppingen i oljan. Den är klar när auberginen är mjuk.

Servera soppan med en klick av röran i varje tallrik

Betyg

Ojoj, vad jag ångrar mig. En vegansk soppa, jag tyckte det lät fantastiskt. Det såg ju gott ut också. Men ack vad fel man kan ha. Jag tycker faktiskt att den här soppan gjorde sig förtjänt av en tvåa, något som inte har hänt sedan den (vedervärdiga) grekiska ägg- och citronsoppan. En stor klick créme fraiche i lunchlådan gjorde den ätbar. Inget att rekommendera alltså. Nästa gång jag testar något nytt hoppas jag på ett bättre resultat...

måndag 1 september 2014

Somrig gurksoppa med räkröra


Ibland är det konstigt vad vissa personer kan övertyga en till att göra. Ulrika smsade ett recept till mig och undrade om vi inte kunde testa det. Okej sa jag, det ser gott ut! Det är detaljer att jag varken gillar gurka eller räkor. Kan även tilläggas att Ulrika inte lagat receptet själv ännu...

 

 

Recept för 6 personer:

3 gurkor, ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten + 2 msk kycklingfond (vi tog grönsaksbuljong och försökte röra ut i kallt vatten, gick dåligt)
0,5 dl hackad persilja
1 liten salladslök, skivad
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Räkröra:
750g räkor med skal
2 msk dill
lite chilipulver
2 msk majonäs

Skala och dela gurkan. Enligt receptet ska du också skrapa ur kärnorna, våra gurkor var så fasta och fina att vi hoppade över detta. Skär i stora bitar. Lägg gurkan tillsammans med vitlök, vatten, kycklingfond, persilja och salladslök i en skål. Mixa med stavmixer till en slät puré. Kyl i minst en timme.
Skala räkorna. Spara några för dekoration och hacka resten fint. Blanda med dill, chili och majonäs.
Ta ett runt mått, ca 5 cm i diameter, och ställ i en djup tallrik. Fyll med räkröran, tryck till med en sked. Ta bort måttet, dekorera med dill och räkor och häll soppan runt om.
Servera soppan till sesamgrissini (det receptet hittar du här).

Betyg:

För att innehålla så många saker jag inte tycker om så tyckte jag den var ganska god, en stark sexa har den gjort sig förtjänt av. Som kvällsmat var den kanske lite dålig, hellre som lunch en varm sommardag. Sen är den kall, är det då verkligen en soppa?

Sesamgrissini

Sesamgrissini ser lite festliga ut att servera till en soppa. Vi lagade det här receptet till gurksoppan med räkor.

ca 30 st
25g jäst
2,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl
2 tsk salt
0,5 ägg
sesamfrön
havssalt

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Häll i oljan och tillsätt grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Tillsätt saltet i slutet. Arbeta degen i ca 10min för hand. Plasta bunken och låt jäsa i 30min
Arbeta på mjölat bord och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 0,5cm tjock. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och havssalt. Skär ut 1cm breda remsor av degen. Vrid dem och lägg på en plåt. Låt jäsa under duk ca 20min.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15min.