lördag 25 april 2015

Krämig auberginesoppa

Nu har jag gjort det igen. Jag hittade ett recept på en soppa som lät god, eller i alla fall spännande. Jag kunde, som vanligt, inte följa receptet helt men tror faktiskt inte den hade blivit mycket bättre om jag gjort det... Receptet kommer från Jamie Olivers första kokbok, Den nakna kocken.

Ingredienser

300g cannellinibönor (jag tog pintobönor för det hade jag hemma), blötlagda över natten
4 stora auberginer
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 chilifrukt, hackad
ca 0,5msk torkad basilika
1 msk hackad persilja
5dl grönsaksbuljong
250g ricottaost
salt och svartpeppar

Börja med att skölja de blötlagda bönorna och koka dem i cirka 1 timme. Rosta samtidigt auberginerna i ugnen på högsta värme (jag nöjde mig med 250 grader) i cirka 40min. Gör hål i dem med en kniv innan du lägger in dem i ugnen.
Fräs vitlök, chili, basilika och persilja i olivoljan tills vitlöken är mjuk. Skrapa ur köttet ur auberginerna och lägg i grytan. Tillsätt buljong och bönorna. Koka i cirka 20min.
Ta upp hälften av soppan, mixa den och häll tillbaka i grytan. Jag ville inte ha den trådiga auberginen så jag mixade allt...
Rör i ricottaosten och smaka av med salt och peppar. Servera.

Betyg

Ja, om jag hade följt receptet hade det här kanske slutat bättre. Eller så hade det inte gjort det, svårt att veta. Det jag vet är att min soppa såg ut ungefär som havregrynsgröt. Inte så frestande... Mitt betyg till soppan blir en femma. Den var inte äcklig (inte som ärtsoppan jag kokte innan i veckan, ett misstag, speciellt eftersom det inte ens var meningen att det skulle bli ärtsoppa...) men inte värt jobbet. Koka bönor, visst inga problem, jag brukar ha i frysen, men dessutom tillaga auberginen i nästan 40minuter innan soppkoket ens kunde börja. Inte så roligt. Speciellt inte när den knappt gav någon smak till soppan. Hade jag gjort om den hade jag delat auberginen i bitar innan jag lagt i den och bara mixat hälften. Smakmässigt hade det nog inte gjort någon större skillnad men kanske för utseendet...

tisdag 31 mars 2015

Vitkålssoppa med tunnbrödsrulle

När jag och Ulrika träffades sist roade vi oss med att söka efter fler sopprecept. Vi hittade det här på recept.nu. Vitkålssoppan skulle gå snabbt att laga och dessutom var det inga jättedyra ingredienser i. Bra vardagsmat! En liten varnande röst sa till mig att även om soppan är god kanske jag inte vill äta fyra portioner av den på rad, min frys är proppfull. Jag har därför minskat ner på receptet till två portioner.


250g vitkål
0,5 purjolök
1 msk smör
0,75 liter grönsaksbuljong
ca 1/4 kruka färsk basilika
salt och malen vitpeppar

Tunnbrödsrulle
2 bitar tunnbröd
2 starka korvar, salami eller prickig korv (jag tog Onsalakorv)
några basilikablad
1 dl kesella
salt och malen vitpeppar

Skölj och strimla vitkålen och purjolöken. Fräs dem i smör i grytan. Häll på buljongen och koka upp. Låt sjuda i ca 10min eller tills kålen är mjuk. Krydda med salt och peppar. Strö hackade basilikablad över soppan innan servering.
Bre tunnbröden med kesella. Strö över salt och vitpeppar. Lägg på bitar av korv och basilikablad. Rulla ihop bröden till fasta rullar. Skär i bitar innan de serveras till soppan.

Betyg

Det här var oväntat gott! Jag trodde inte den skulle bli äcklig men hade kanske inte heller några större förväntningar. Soppan var snabblagad och dessutom perfekt för den sista biten vitkål som marsvinen inte vill ha. Den får en 7:a i betyg av mig, men hade kanske till och med förtjänat en 8:a med tanke på den smidiga tillagningen. Smaken påminner om kålpudding, men utan köttfärs och som soppa. Okej, kanske inte så likt...

söndag 22 mars 2015

Ihopslängd ribollita

Denna gång när jag skulle laga soppa ville jag mest få användning av diverse grönsaker som jag hade i kylen innan de blev dåliga. Framför allt fanns ett halvt huvud savoykål kvar från Minestronesoppan några veckor tidigare och en halv påse babyspenat. Ribollita fick det bli! Vi har gjort det en gång tidigare i den här bloggens begynnelse och jag kan inte minnas att vi var så där stormförtjusta. Därför valde jag att laga soppan helt efter eget tycke. Dessutom har jag inte handlat till den här soppan, utan använde bara det som fanns hemma. Allt är kanske inte exakt som jag hade velat, men det funkar bra ändå. Vem vet, kanske detta inte ens är någon Ribollita i egentlig mening?


Ingredienser

2 morötter
4-5 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk olja
1-1,5 liter vatten
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
1/2 savoykål (ca 270 g utan stam)
20 g babyspenat
1 burk vita bönor i tomatsås
1 tetra kikärtor
någon näve fryst bladpersilja
ca 1 msk fryst basilika
några stjälkar färsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
salt & peppar efter smak

Servera med bröd som rostats i rikligt med olivolja och flingsalt i en stekpanna.

Hacka morötter och lök halvfint och vitlök fint. Stek i kastrullen i några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärning och 1 burk krossade tomater. Låt koka i 20 minuter. Hacka under tiden paprika i centimeterstora bitar, strimla kålen grovt (ca 1x3 cm stora bitar kanske) och dela babyspenaten något. Tillsätt i soppan tillsammans med vita bönor i tomatsås och kikärtor (avrunna). Låt allt koka tills kålen är mjuk. Tillsätt örterna mot slutet och smaka av med salt och peppar.

Rosta brödet i en stekpanna på medelhög temperatur med rikligt med olivolja och med flingsalt. Dela i lämpliga bitar (krutonger eller trianglar eller vad du nu känner för).

Betyg

Gott, en 7:a! Blev faktiskt riktigt lyckat, även fast jag gärna hade velat ändra lite i ingredienslistan. Riktigt matigt blev det också. Receptet ovan ger minst 6 portioner.  Hade jag handlat till denna soppa hade jag använt vita bönor utan tomatsås och istället tillsatt ytterligare en burk krossade tomater. Dessutom hade jag lagt till några stjälkar slantad bladselleri för smakens skull.


lördag 7 mars 2015

Minestrone à la Sveriges Mästerkock

Äntligen är Jennie och Ulrika på samma plats igen! Då kan vi ju inte annat än att koka soppa. Lyxig soppa ska det bli dessutom. Ulrika fyller år och det får sätta tonen på matlagningen denna helg. Inspirationen hämtar vi denna gång från ett populärt tv-program. När mästerkockarna utmanas till soppkok kan inte vi annat än inspireras. Särskilt som de minestronesoppor som vi hittills lagat till denna blogg inte varit helt lyckade.

Att bo på landet när man ska laga lyxsoppa är dock inte helt enkelt. Inga fancy livsmedel här inte. Pancetta t.ex. det hittade jag inte i den lokala matbutiken. Men med strikt svenskt-köttdiet var det nog lika bra. Hel peccorino med skalk hade ju varit kul att ha i, men det fick duga med riven. Och grönkål och savoykål får i detta sammanhang anses vara samma sak. (Savoykål är väl ändå lite godare). Pinjenötter byttes av allergiskäl ut mot solroskärnor. Det blev super!


Ingredienser

0,5 pkt bacon, delad i bitar
1 msk olja
4 selleristjälkar, finhackade
Mycket selleri är det
3 klyftor vitlök, finhackade
3 stora tomater, tärnade
2 msk socker
3 morötter, finhackade (halva slantar...)
0,5 liten rotselleri (ca 2 dl), tärnad
2 schalottenlökar, finhackade
2 l kycklingbuljong
4 stänglar färsk timjan
2 lagerblad
1 parmesanskalk
(1 peccorinoskalk)
2 potatisar, tärnade
1 liten squash, tärnad
4 savoykålsblad, strimlad (ta bort stammen om du vill)
1 burk cannellinibönor
salt, peppar

Pesto
40 g solroskärnor
1 klyfta vitlök, finhackad
1 kruka basilika
30 g parmesan, riven
30 g peccorino, riven
olivolja
rapsolja, kallpressad
salt, peppar

Strö socker över de tärnade tomaterna. Stek bacon i lite olja på medelvärme. Stek morötter, rotselleri och schalottenlök med baconet på låg värme i ca 10 minuter tills de är mjuka utan att de får färg. Lägg i vitlök, selleri och tomaterna mot slutet. Häll på buljongen. Lägg i timjan, lagerblad och ostskalk (både parmesan och peccorino om du har). Låt koka i 15 minuter. Tillsätt potatis, squash, savoykål och bönor. Koka i tio minuter tills potatisen mjuknat. Smaka av.

Gör peston. Börja med att mortla solroskärnorna, finhacka vitlöken och grovhacka basilikabladen. Blanda allt utom oljorna i morteln (om det får plats). Tillsätt olja tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Innan servering fiskar du upp skalken och örterna. Servera med peston och riven parmesan.

Betyg

Gott, men kanske lite väl mycket arbete för resultatet ändå. Kändes lyxigt med alla olika grönsaker, ost och peston. Peston var väl dock inte helt nödvändig. Och bacon skulle det kunna ha varit mer av! Receptet var lite komplicerat och Jennie ville gärna följa det till punkt och pricka. Det stod klart och tydligt vilken form alla grönsaker skulle ha utom squashen, det måste ju betyda att den skulle vara hel? Vårt slutgiltiga betyg blir en sjua, smaken förtjänar en åtta men komplicerat recept och många ingredienser drar ner det. Soppa ska väl vara enkelt?

onsdag 18 februari 2015

Trattkantarellsoppa

Av en snäll vän fick jag en påse torkade trattkantareller och äntligen kunde jag därmed göra svampsoppa! Som jag längtat. Själv älskar jag att plocka svamp, men det är sällan det blir av. Receptet till denna soppa kommer från en reklamkokbok från senaste valrörelsen, som typ alla sagt åt mig att slänga. Den var så fint gjord att jag ändå inte kunde göra det, trots att mina politiska sympatier hör annanstans. Och just denna mustiga svampsoppa har jag typ längtat efter att göra sen reklamkokboken ramlade ner i brevlådan. Så det så.


Ingredienser 

(4 portioner)
Tre nävar torkade trattkantareller
1 gul lök
4 msk idealmjöl
1 liter grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
Persilja
1 förpackning bacon

Lägg trattkantarellerna i blöt i några minuter och häll sedan av vattnet. Hacka löken och grovhacka trattkantarellerna. Bryn lök och kantareller i smör i en gryta. Strö över idealmjöl. Tillsätt grönsaksbuljong under omrörning (jag använde 1 liter vatten och två buljongtärningar). Koka upp och låt koka i ca 5 minuter. Rör i crème fraiche och koka ytterligare någon minut. Knaperstek bacon och hacka persilja (eller använd fryst som jag gjorde). Stavmixa soppan lätt om du vill ha en slätare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med bacon och persilja som garnering. Hoppa över baconet om du vill ha soppan vegetarisk.

Betyg

Jag ville så gärna att den här soppan skulle bli lyckad. Svampsoppa kan ju vara så himla gott. Tyvärr var det här receptet inte en så stor hit. Framför allt misstänker jag crème fraichen, eftersom den gav soppan en något sur smak. Vanlig hederlig grädde tror jag hade fungerat betydligt bättre faktiskt. Jag ger den här soppan en 5:a.




tisdag 3 februari 2015

Mexikansk bönsoppa med kyckling

Tredje gången gillt brukar man ju säga, undrar om det även gäller temat till soppbloggen? Här kommer vårt sista recept på temat taco, i alla fall för den här gången. Det var dags för en gemensam soppa igen och den här gången blev det en bönsoppa med kyckling i.


Ingredienser

1 vitlöksklyfta
Växjövarianten - inte lika snygg
1 gul lök
1 paprika (eller 1 chilifrukt)
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk malen spiskummin
2 msk olivolja
8 dl kycklingbuljong
1 burk eller 2-3dl svarta bönor
1 dl majskorn (eller en liten burk)
2 dl tomatsalsa
saften från en halv lime
salt och peppar

grillad eller stekt kyckling
avokado i skivor
färsk koriander
varma tortillachips

Hacka vitlök, lök och paprika. Om du använder chili istället, ta bort kärnorna innan du hackar den. Stek tillsammans med koriander och spiskummin i några minuter. Häll i buljongen (eller vatten och buljongtärningar) och låt koka upp. Tillsätt avrunna bönor, majs, salsa och saft från limen. Koka upp igen. Salta och peppra. Servera med kyckling, avokado, färsk koriander och varma tortillachips.

Betyg

Åh, det här var en soppa för mig. God men stark. Jag tycker det förtjänar en 8:a i betyg. Tomatsalsa, bönor, chili, kyckling och avokado, gott. I Arboga var de inte alls lika övertygade. Ulrika hälsar att koriander inte är någon höjdare, kommentaren är "fräsch smak, men ändå lite såpa på något vis..."? Jag börjar ifrågasätta vilken ingrediens hon råkade ersätta med såpa, alternativt hur mycket koriander hon egentligen hade i, jag kände då ingen smak av såpa... Hon tyckte dessutom att soppan var lite stark, tyvärr hade avokadon inte mognat så den kunde inte rädda situationen. Max en 6:a i betyg gav Arboga den (och någon andra chans får den nog inte). Ett ganska blandat resultat alltså.

onsdag 21 januari 2015

Majssoppa med quesadillas

Jag och Ulrika har ett litet taco/mexikanskt tema på bloggen just nu, både för att det var roligare än vårt förra alternativ: tema kål, och för att vi tydligen tänker likadant fastän vi bor så långt bort från varandra... Jag var på biblioteket och letade efter lite ny inspiration till mat och fastnade för en soppa som ursprungligen kom från tidningen Allt om mat.

Ingredienser

1 burk (340g) konserverad majs
4 potatisar
1 gul lök
1 msk rapsolja
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk salt
1 dl crème fraiche

Quesadillas

1 dl inlagd jalapeño
100g riven ost
1 dl crème fraiche
4 tortillabröd

Skala och hacka potatisen och löken. Häll av spadet från majsen. Fräs nästan alla majs, spara ungefär en halv deciliter, tillsammans med potatisen och löken i några minuter. Häll sedan på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt koka under lock i ca 15min. Rosta resten av majsen i en torr stekpanna under tiden. När soppan kokat klart, mixa den med en stavmixer, tillsätt crème fraiche och smaka av med salt.
Hacka jalapeñon och blanda med crème fraiche och riven ost. Fördela blandningen på två av tortillabröden och tryck på det andra som ett lock. Stek i torr stekpanna på medelvärme ca 3min på varje sida. Skär i trekanter och servera varma.

Betyg

Nu när jag skriver ner receptet och läser ingredienserna till soppan förstår jag verkligen att det var tillbehören jag lockades av, inte soppan. Seriöst, en vattnig soppa med smak av burkmajs? Kanske inte riktigt vad man drömmer om när man kommer hem från jobbet. Färgen var inte heller särskilt tilltalande. Soppan får en 5:a i betyg, den var väl inte äcklig men jag kan inte heller påstå att det var särskilt mycket att hänga i julgranen (vilket för övrigt är svårt med de flesta soppor utan möjligtvis en mycket misslyckad sådan jag gjorde en gång, bli inte förvånade om det kommer ett blogginlägg om den...). Quesadillan däremot innehöll bara goda saker och blev fantastisk. Men tanke på att jag lagade den tre dagar i rad så får den en 9:a i betyg (tyvärr är det ju egentligen soppor vi ska betygsätta, inte tillbehör, men den här förtjänar en poäng!).

Finalen på tacos-temat blir en gemensam soppa som jag hoppas ni inte behöver vänta på alltför länge. Jag ska försöka att bli bättre på att faktiskt publicera inlägg om soppor och inte bara laga dem...

fredag 9 januari 2015

Ullens tacosoppa

Jag läste en heminredningstidning och såg ett recept på tacosoppa. Visst tänkte jag- klart man kan göra soppa med tacosmak med. Receptet i tidningen kändes dock inte alls bra. Av ingredienserna att döma blev det snarare en tunn köttfärssås än något som skulle smaka tacos. Därför bestämde jag mig för att göra en egen variant med kryddor och sådant som jag förknippar med tacos. Det visade sig att Jennie tänkte lite likadant, för dagen efter att jag lagat min tacosoppa hade hon också gjort en tacoinspirerad soppa och ett tema för fött. Nu blir det alltså tacotema på bloggen ett litet tag framöver.


 

Ingredienser

450 g svensk blandfärs
1 gul lök
smör till stekning
1 msk tomatpuré
(1 dl vita bönor i tomatsås)
1,5 dl majs (jag använde fryst)
2 köttbuljongtärningar
1 l vatten
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk citron
peppar efter smak
några korn vitlökskrydda
riven ost och crème fraiche till serveringen

Hacka löken och bryn den i stekpannan i någon minut. Tillsätt köttfärsen och bryn den med (samtidigt som den separeras så inga klumpar bildas). Tillsätt tomatpuré, krossade buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Tillsätt majs och ev. vita bönor (eller andra bönor). Jag hade lite vita bönor i tomatsås kvar från dagen innan, så det var egentligen främsta anledningen till att det blev just sådana. Tillsätt cayennepeppar, paprikapulver, spiskummin, timjan och oregano. Låt koka i några minuter. Smaka sedan av med peppar, några korn vitlökskrydda (gillar du vitlök går det så klart bra att använda pressad vitlök i soppan, men tillsätt den tidigare i sådana fall) och pressad citron.

Servera soppan med riven ost och crème fraiche.

Betyg

Det är inte ofta jag vågar hitta på ett recept helt själv till den här bloggen, men det blev faktiskt riktigt gott det här! Och fort gick det med. Jag ger soppan en 7:a. Detta är definitivt en soppa jag kan tänka mig att laga igen. Det enda jag egentligen vill ändra på till bästa gång är mängden majs- det skulle inte skada med ännu mer majs. Sen kanske tacosmaken hade blivit ännu tydligare med en färdigblandad tacokrydda istället för denna egenblandade, men sådana mixer brukar innehålla så mycket annat konstigt att jag aldrig köper några.

onsdag 7 januari 2015

Grönkålssoppa med chiliägg

Det är advent (eller var när vi lagade soppan) och vi bestämde oss för att laga en julig soppa. Frågan var bara vad en sådan bestod av? Jennies Janssons frestelsesoppa från i påskas borde ju fungera för den här årstiden med (om man nu tycker om ansjovis), men nu ville vi ju testa något nytt. Det är ju trots allt lite det som den här bloggen handlar om. Och så fick Jennie en snilleblixt- "grönkål, det gör vi soppa på"! Vi hittade ett recept från Allt om mat och skred till verket.

Ingredienser

400 g färsk grönkål (vi köpte 500 g, men en del hamnade hos marsvinen...)
400 ml kokosmjölk (helst i tetra och/eller ekologisk)
saften från 1/2 lime
3 dl vatten
Jodå, allt ska få plats i grytan...
1 msk svensk rapsolja
2 st hönsbuljongtärningar
peppar (och ev. salt) efter smak

Chiliägg

4 st ägg
1 röd chili
2 krm salt
1 msk smör

Börja med att skölja och hacka grönkålen. Vi valde att rensa bort de grövsta delarna av stjälkarna, men det är lite frivilligt. Börja sedan steka grönkålen i grytan. Det ser omöjligt ut, men den färska grönkålen minskar i volym när den värms  upp. Stek tills grönkålen börjar bli sladdrig- det tar några minuter. Tillsätt lime, vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Koka tills grönkålen känns klar. Vi valde sedan att mixa soppan lite för att få mindre bitar av grönkålen. Häll i kokosmjölken och värm upp. Färdig.

Medan soppan kokar kan chiliäggen förberedas. Vispa ihop ägg och salt. Fräs chilin i en stekpanna, tillsätt äggen och stek under omrörning. Den ska bara precis stelna. Servera en klick i soppan.

Betyg

Ja, vad ska vi säga om den här soppan egentligen? Alldeles för mycket grönkål! Dessutom sjönk den ner till botten så det såg inte så gott ut. Lite mycket tuggmotstånd i kålen men ett fantastisk gott spad! Svårt att ge poäng till en soppa som är så god och så äcklig samtidigt, vi ger även den en 6:a.

Vi hade funderingar på att fortsätta med ett kål-tema där Jennie skulle koka soppa på brysselkål (???) och jag skulle göra om samma soppa - men med broccoli istället för grönkål. Tiden gick alldeles för fort och Jennies brysselkål blev dålig. Som tur är har vi kommit på ett mycket godare tema...