söndag 30 november 2014

Vattenkrassesoppa

I helgen kom Ulrika på besök med ett helt fat av odlad krasse. Hon säger att krasse är inte gott och det luktar illa men att jag äter säkert sånt... Eftersom vi är som vi är så tog vi fram boken 500 soppor (!) och letade upp ett recpet på vattenkrassesoppa.


Ingredienser

en klick smör
1 mycket liten lök
1 potatis, skalad och hackad
4 dl grönsaksbuljong
30g groddad vattenkrasse
1 dl mjölk
en skvätt grädde
salt och peppar

Fräs löken i smöret. Låt den puttra i några minuter, tillsätt potatistärningar och häll på buljongen. Koka tills potatis är mjuk (ca 15min). Tillsätt vattenkrasse och mixa med stavmixern. Ha i grädde och mjölk och värm upp soppan på nytt. Låt den inte koka. Servera direkt med salt och peppar.


Betyg

Det blev två små koppar med soppa. Både serveringen och smaken gjorde att den påminde om varma koppen.Vi följde inte riktigt receptet, vi missade en siffra (och så hade vi inte mer krasse) så vi tog 30g istället för 230g... Om mängden krasse varit rätt så tror vi att soppan tagit för mycket smak av krassen. Nu fick den överrasande nog en hel 6:a i betyg. Vi var mycket skeptiska till det här hopkoket och planerade den därför som förrätt till vår huvudsoppa.

onsdag 19 november 2014

Vitbönsoppa med choritzo

En dag i affären när jag skulle köpa några tetrapack med kikärtor lyckades jag med bedriften att istället komma hem med fyra förpackningar stora vita bönor. Eftersom det verkligen inte tillhör min favorit böna har de mest blivit stående på hyllan tills jag kom på snilledraget att göra soppa av det hela!


Ingredienser

2 förpackningar stora vita bönor (motsvarar ca 6 dl kokta bönor)
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 dl strimlad purjolök
1 liter hönsbuljong
2 dl grädde
1 dl hackad persilja
2-3 choritzokorvar  + smör att steka i
salt och svartpeppar

Hacka vitlök och strimla purjolök. Bryn i smör i några minuter. Tillsätt buljong och bönor. Jag använde hemmalagad hönsbuljong från kokhöns vi åt någon dag tidigare, men vatten och buljongtärningar går som vanligt också bra. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Stek under tiden choritzon i delad i slantar i smör. Enligt det recept jag använt ska man även ha knaperstekt bacon till, men det hade inte jag hemma. Tillsätt grädde och hackad persilja till soppan(jag använde fryst bladpersilja) och koka upp igen. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Häll upp i djupa tallrikar och toppa med korven. Garnera om du vill med purjolök (men rå purjolök tycker jag själv inte är en höjdare, så det skippade jag).

Betyg

Jag blev positivt överraskad av denna soppa. Verkligen! Soppan var verkligen mättande och god.En klar 8:a. Om jag skulle säga något negativt, så var kanske chorizon lite väl stark (men så är jag ju inte jätte förtjust i stark mat). Jag lagar den definitivt igen, men byter nog då ut korven mot en något svagare och testar kanske att även servera tillsammans med knaperstekt bacon precis som originalreceptet (som kommer från den rosa rutiga hälsokokboken) angav.


söndag 16 november 2014

Asiatisk kycklingssoppa

På fars dag önskade pappa en asiatisk gryta eller soppa som skulle innehålla kyckling. Jag och mamma fastnade för det här receptet, det verkade enkelt och vi hade det mesta hemma. Dessutom innehåller det ris, vilket är lite märkligt. Eller egentligen inte, vi har ju både pasta och potatis i soppa. Receptet är för fyra personer, men när vi lagade det så dubblade vi mängderna till sex personer. Det blev lagom.


300g kycklingfilé
1 msk olivolja
1-2 msk riven ingefära
1 hönsbuljongtärning
1 dl basmatiris
4 dl vatten
500g frysta wokgrönsaker
1 burk kokosmjölk
salt och peppar
färsk koriander
lime

Skär kycklingen i bitar och fräs i oljan. Smula i buljongtärningen och låt steka en stund (kycklingen ska vara så gott som klar). Tillsätt ris och vatten och koka i ca 10min. Blanda i grönsakerna och koka i 5min till. Rör ner kokosmjölken och krydda med salt, peppar, lime och koriander. Servera med ett gott bröd.

Betyg: Jag tycker den här soppan förtjänar en sjua om den serveras som den är. Den var lite smaklös och kokosmjölken tog överhanden. Lite sambal oelek och soja i soppan gjorde underverk och höjde betyget till en åtta. En lättlagad soppa som jag förmodligen kommer laga igen!

onsdag 5 november 2014

Färssoppa med broccoli

Till slut kom hösten även i år, som vi längtat efter detta perfekta soppaväder! Det var dags att blogga om en gemensam soppa igen så vi valde ett recept som passar bra till vardags. Soppan innehåller köttfärs men också kikärtor, vilket gör att det går att dra ner på köttmängden. Billigt och miljövänligt!
Arbogavarianten såg ut så här

Ingredienser

300 g svensk köttfärs, blandfärs går utmärkt (i Arboga användes 370 g, för vad skulle man annars göra med de sista 70 grammen?)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
6-7 dl vatten
1 lagerblad
1 burk kikärter eller bönor (i lag)
2 dl frysta broccolibuketter
salt och peppar
kryddgrönt till garnering

Finhacka lök och vitlök och fräs mjuk i oljan, ca 3 min. Lägg i köttfärsen och stek under omröring tills den blir jämnt grynig. Tillsätt smulade buljongtärningar och tomatpuré och fräs under omröring i ca 1 min. Tillsätt krossade tomater, vatten och lagerbladet. Koka upp under omrörning och låt koka i 20 minuter. Blanda i kikärter med spad (!) och broccolibuketter och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och garnera med kryddgrönt (i Arboga fick det duga med fryst hackad bladpersilja från sommarens odling).

I Arboga serverades soppan med sesamgrissini, som vi tidigare bloggat om.

Betyg

Hm... Jag tycker verkligen att soppan känns som landet lagom. Det var en helt ok och matig soppa som fungerar bra som vardagsmat. Ett plus att alla ingredienser är basvaror hemma i Arboga. Av den anledningen kanske den rörs ihop någon annan gång, men det var väl inte den mest kulinariska måltiden som bjudits i hushållet. En 5a. Jennie däremot gillar soppan och tycker att den förtjänar en 7:a, som enkel vardagsmat kanske till och med en 8:a. Jennie hälsar dessutom att hon köpte lagerblad, men eftersom förpackningen fortfarande är oöppnad verkar det otroligt att hon skulle ha haft det i soppan...

måndag 20 oktober 2014

Baked potato soup

Jag har varit på en liten minisemester till det stora landet i väst och kunde då inte låta bli att laga ytterligare en soppa. En amerikansk soppa. Min värd för besöket, min underbara vän Valaria, var med och både lagade och valde recept och vi föll till sist för en potatissoppa. Ett enkelt och säsongsanpassat val som absolut känns amerikanskt. Egentligen hade vi tänkt att skriva blogginlägget gemensamt på engelska, men vi hade så roligt med alla våra bestyr att det helt enkelt inte blev av, så ni får nöja er med min version. För er som inte förstår vad jag skriver säger jag som mitt kära universitet: use google translate.


Ingredienser

4 stora potatisar, ca 1,1 kg (vi använde 6 medelstora potatisar), helst av mjölig sort
1,4 l (6 cups) mjölk
1,5 dl (2/3 cup) vetemjöl (vi gjorde vårt bästa för att hitta en mjölsort i USA som bestod av bara mjöl oblekt och utan tillsatser, men det bästa vi lyckades med var ett finmalt fullkornsmjöl)
ca 1,2 dl (1/2 cup) salladslök (green onion)
2,4 dl (1 cup) gräddfil (helt ärligt dock misstänker jag att creme fraiche hade varit en bättre översättning till svenska, så använd det tycker jag. Den amerikanska "sour cream" tycker jag ser ut mer som creme fraiche än gräddfil och den ska ju trots allt användas i en soppa).
ca 1,8 dl (3/4 cup) riven ost (vi använde den orangea amerikanska cheddarosten)
salt och svartpeppar efter smak
knaperstekt bacon, riven ost och salladslök till topping

Börja med att baka potatisarna. Vi gjorde de genom att sticka hål på potatisarna och sätta in de i mikron 3 och 3 i cirka 10 minuter. Det går även bra att baka alla i ugnen, men då tar det längre tid. Skala potatisen och mosa dessa sedan grovt. Rör ut mjölet i lite mjölk i en kastrull. Tillsätt sedan resten av mjölken (lite i taget) och koka upp. Koka på medel värme tills det tjocknat. Det tar ca 8 minuter. Tänk på att mjölk lätt bränns! Tillsätt sedan potatisen och osten. Rör tills osten smält och ta sedan av värmen. Rör tillsist ner creme fraichen/ gräddfilen och salladslöken (som hackats eller klippts i mindre bitar). Koka på låg värme så att den blir varm igen (om det behövs). Smaka av med salt och peppar och servera soppan toppad med ost, knaperstekt bacon och hackad salladslök. Vill du ha en vegetarisk soppa hoppar du baconet eller byter ut det mot något annat salt som t.ex krutonger.

UPPDATERING: Efter att receptet provlagats igen hemma i Sverige (det kommer ett inlägg om detta) kan konstateras en sak: vad tusan har allt mjöl i soppan att göra? Det gör den tjock- mycket tjock, och inte blir den nyttigare heller. I USA gillar man krämiga saker, men detta är en soppa och potatis reder redan från början. Ett tips är alltså att drastiskt minska på vetemjölsmängden till typ noll. Blir soppan för tunn- toppred den precis som vanligt.

Betyg

Vi tycker detta var gott. Inte den godaste soppan vi nånsin ätit, men absolut värt att göra igen. Särskilt med toppingen. Potatissoppan är absolut värd en 6a, kanske t.o.m. en 7a. Vi lagade soppan en dag innan vi skulle äta den och kanske påverkade det vårt betyg. Dagen efter var den i fast potatismosform, men väl i mikron återtog den soppform. Misströsta inte alltså, ni som vill spara den till matlåda dagen efter.

tisdag 30 september 2014

Enkel rödbetssoppa

Hösten är här och jag bjuder på receptet på en av mina absoluta favoritsoppor- en enkel rödbetssoppa. När det kommer till soppa av dessa röda rotfrukter ( som man absolut inte vill ha på kläderna) är det kanske framför allt den ryska borsjtj som kommer till tankarna. Den serveras ofta kall och innehåller en hel del mer än bara rödbetor. Jag har i och för sig bara testat den två gånger (och då båda gångerna kall) när någon annan lagat, men den ryska varianten går inte alls hem hos mig. Detta recept är dock något helt annat. En enkel och god soppa med rena smaker. Så spring nu genast ut i grönsakslandet (eller till det utvidgade grönsaksskafferiet i stan) och plocka fram lite rödbetor.


Ingredienser 

ca 1 kg rödbetor
3-4 gula lökar
2 palsternackor (mina var inte jättestora)
1,25 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar efter smak
2-3 lagerblad (om man vill)

Skala rödbetorna (jag vet att det känns knäppt, men det är ju soppa som ska tillagas), palsternackorna och löken. Dela grönsakerna lite grovt. Koka alltsammans (inklusive grönsaksbuljong och ev lagerblad) tills rödbetorna är mjuka (täcker inte buljongen grönsakerna går det att tillföra ytterligare lite vatten). Tiden beror på hur stora bitarna är, men räkna med ca 45-60 min. Ta upp en del av vattnet (ca hälften) och ställ vid sidan om. Mixa grönsakerna med en stavmixer och späd sedan soppan till önskad konsistens. Jag hällde själv tillbaka allt vatten till slut, men det är ändå bättre att vara på den säkra sidan än att åka på en på tok för vattning soppa. Det har vi ju annars råkat ut för x antal gånger på den här bloggen...

Servera soppan tillsammans med en klick yoghurt (rysk tex) och eventuellt också med hummus och persilja som vi gjorde.

Betyg

Det här är som sagt en standardsoppa hos mig om höstarna numera. Den är framför allt bra om man som jag saknar bra möjligheter att lagra rotfrukter från de egna odlingarna en längre period. Förra året gjorde jag rödbetssoppa på säkert 2 kg rödbetor som börjat bli mjuka. Som soppa märks det inte över huvud taget att rödbetorna börjat mjukna. Jag lagar alltid mer än vad vi äter upp på en gång och fryser in. Receptet ovan ger en 6-8 portioner. Soppan får för sin goda smak, enkla utförande och bra frysegenskaper en 9a. Så det så.

onsdag 10 september 2014

Sötpotatissoppa med linser och morötter

Mmm, sötpotatis tänkte jag. Det verkar intressant! Dessutom var det ju ganska länge sedan jag testade något nytt och spännande. Aubergine-toppingen är frivillig men enligt mig nödvändig.


Recept 4 portioner:

1msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 sötpotatisar, delade i mindre bitar
4 morötter, skalade och delade i bitar
1 tsk torkad timjan
2,5 dl röda linser, sköljda
1 liter vatten
salt och peppar

Topping:
1 msk olivolja
1 aubergine, delad i lika stora bitar
bladspenat, fryst (lagom mycket...)
0,5 tsk spiskummin
salt och peppar

Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt sötpotatis, morötter och timjan och stek under omrörning i några minuter. Häll i linser och vatten. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda under lock 20-25min tills grönsakerna är mjuka. Purea soppan med en stavmixer och krydda mer vid behov.

Medan soppan sjuder, stek ingredienserna till toppingen i oljan. Den är klar när auberginen är mjuk.

Servera soppan med en klick av röran i varje tallrik

Betyg

Ojoj, vad jag ångrar mig. En vegansk soppa, jag tyckte det lät fantastiskt. Det såg ju gott ut också. Men ack vad fel man kan ha. Jag tycker faktiskt att den här soppan gjorde sig förtjänt av en tvåa, något som inte har hänt sedan den (vedervärdiga) grekiska ägg- och citronsoppan. En stor klick créme fraiche i lunchlådan gjorde den ätbar. Inget att rekommendera alltså. Nästa gång jag testar något nytt hoppas jag på ett bättre resultat...

måndag 1 september 2014

Somrig gurksoppa med räkröra


Ibland är det konstigt vad vissa personer kan övertyga en till att göra. Ulrika smsade ett recept till mig och undrade om vi inte kunde testa det. Okej sa jag, det ser gott ut! Det är detaljer att jag varken gillar gurka eller räkor. Kan även tilläggas att Ulrika inte lagat receptet själv ännu...

 

 

Recept för 6 personer:

3 gurkor, ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten + 2 msk kycklingfond (vi tog grönsaksbuljong och försökte röra ut i kallt vatten, gick dåligt)
0,5 dl hackad persilja
1 liten salladslök, skivad
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Räkröra:
750g räkor med skal
2 msk dill
lite chilipulver
2 msk majonäs

Skala och dela gurkan. Enligt receptet ska du också skrapa ur kärnorna, våra gurkor var så fasta och fina att vi hoppade över detta. Skär i stora bitar. Lägg gurkan tillsammans med vitlök, vatten, kycklingfond, persilja och salladslök i en skål. Mixa med stavmixer till en slät puré. Kyl i minst en timme.
Skala räkorna. Spara några för dekoration och hacka resten fint. Blanda med dill, chili och majonäs.
Ta ett runt mått, ca 5 cm i diameter, och ställ i en djup tallrik. Fyll med räkröran, tryck till med en sked. Ta bort måttet, dekorera med dill och räkor och häll soppan runt om.
Servera soppan till sesamgrissini (det receptet hittar du här).

Betyg:

För att innehålla så många saker jag inte tycker om så tyckte jag den var ganska god, en stark sexa har den gjort sig förtjänt av. Som kvällsmat var den kanske lite dålig, hellre som lunch en varm sommardag. Sen är den kall, är det då verkligen en soppa?

Sesamgrissini

Sesamgrissini ser lite festliga ut att servera till en soppa. Vi lagade det här receptet till gurksoppan med räkor.

ca 30 st
25g jäst
2,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl
2 tsk salt
0,5 ägg
sesamfrön
havssalt

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Häll i oljan och tillsätt grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Tillsätt saltet i slutet. Arbeta degen i ca 10min för hand. Plasta bunken och låt jäsa i 30min
Arbeta på mjölat bord och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 0,5cm tjock. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och havssalt. Skär ut 1cm breda remsor av degen. Vrid dem och lägg på en plåt. Låt jäsa under duk ca 20min.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15min.

onsdag 30 juli 2014

Grön ärtsoppa

Imorgon är det torsdag och då bara älskar jag att äta ärtsoppa med pannkakor. Det känns bara så himla lyxigt med två rätters lunch! I alla fall varannan torsdag brukar jag försöka få till ärtsoppa, men ibland finns inte hjärnan med i tid för att komma ihåg att lägga ärtorna i blöt över natten. Attans väntetid! Då kan man alltid rädda sig själv med en grön ärtsoppa- som både går fort att göra och är  god. Likheten med soppa på gula ärtor är kanske inte allt för stor, men ändå. Ärtsoppa som ärtsoppa.


Recept

ca 2 dl fläskbuljong (jag använde buljong som jag fryst in som istärningar någon gång när jag kokat fläsklägg)
1/4 rödlök (jag är lite rädd för rödlök, men lök ska man ju ha i soppa och detta var vad jag hade hemma...)
ca 1 dl mjölk, 3% (eller grädde om du har det hemma)
5 dl frysta gröna ärtor (eller färska om du odlat hemma i trädgården)
(1/2 dl färska ärtor från övervuxna sockerärtor)
peppar och salt efter smak

Koka upp buljongen och tillsätt hackad rödlök. Låt koka i ca 2 min. Tillsätt mjölken/ grädden och de gröna ärtorna. Koka upp och låt koka i några minuter (gröna ärtor blir klara på nolltid). Mixa soppan med en stavmixer. Skumma ev. av soppan för en lyxigare look. Salta och peppra efter smak.

Är du som jag och har massor med övervuxna sockerärtor kan du tillsätta själva ärtorna som "tuggmotstånd" efter att du mixat soppan. Låt de då få koka någon minut i soppan innan du serverar. Det går självklart också bra att tillsätta dessa samtidigt som de gröna ärtorna, men det känns inte lika kul tycker jag.

Betyg

Jag föredrar egentligen vanlig (gul) ärtsoppa, men detta är ändå en trevlig soppa. Dessutom känns det inte lika "förbjudet" att äta den på en annan dag än en torsdag. Det är bra en onsdag som denna när man i princip har ett annars ekande tomt kylskåp. Soppan är god och  vacker för ögat, vilket gör att jag ger den en 6a i betyg. Inte illa för något som tar max en kvart att slänga ihop!


tisdag 15 juli 2014

Jordärtskocksoppa

Jordärtskockor känns som en riktig lyxingrediens, men är nog inte så där fasansfullt dyrt ändå. Den här gången bara fanns de där i min mammas kylskåp och jag har ju aldrig köpt några själv så egentligen har jag inte den blekaste. Det växer tre plantor ute i mitt trädgårdsland av den trevliga sorten 'Bianca' (eller det tror jag i alla fall att det är) som faktiskt blommar i Sverige. Till hösten blir det alltså egna skockor att plocka upp och njuta av.

Jordärtskocka smakar ganska likt kronärtskocka, men är betydligt närmare släkt med solrosen. På engelska heter den därför just "sunroot". Det är fint tycker jag. Att tänka på är att dessa små ädla knölar innehåller höga halter inulin. Det är det som ger knölen dess sötma och anses också vara hälsosamt för tarmen. Vissa är dock känsliga för inulin och ett stort intag av denna knöl kan nog ge de flesta både gasbildning och magsmärtor. SÅ även om trädgårdslandet hos dig skulle producera oförståeliga mängder jordärtskockor är det alltså inte en strålande idé att byta ut potatisen mot skockor, som en kompis mamma gjorde en gång. Det gör hon nog aldrig om.

  

Recept

1/2 gul lök
300 g jordärtskocka
2 dl vitt vin
1/2 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
en liten vitlöksklyfta
3 dl grädde
några matskedar smör
peppar

Toppa med knapperstekt bacon.

Hacka den gula löken. Skala jordärtskockan och dela den i små tärningar. Lägg dessa i kallt vatten allt eftersom du skalar och delar, eftersom de annars blir bruna och trista. Bryn löken i smör (rikligt med smör var det hos oss) och tillsätt jordärtskockorna efter en kort stund. När löken blivit mjuk tillsätts buljongtärningen, vatten och vin. Koka tills skockorna är mjuka. Tillsätt en pressad vitlök. Ta allt av värmen och mixa slätt. Tillsätt sedan grädde och låt koka upp. Servera tillsammans med knapperstekta baconbitar. 

Vill du ha soppan vegetarisk byter du enkelt ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong och toppar soppan med parmesanchips eller salta krutonger.

Betyg

Soppan fick en riktigt kraftig smak, som i längden nästan blir mäktig. Jag har inte alls svårt att förstå att soppan ofta serveras som förrätt eller tilltugg. (Jag fick den t.ex. serverad i ett litet glas under ett mingel i Uppsala slott). Vi åt den som en ganska stor förrätt och då räckte den till 3 personer. Min mamma vill ge den en 8a eller kanske t.o.m. en 9a, men jag känner att en 8 nog får vara nog. (Eller en stark 7a)

måndag 23 juni 2014

Smakrik potatis- och purjolökssoppa

Det här är en riktig favorit som nästan alltid är i säsong. Just nu är den nya potatisen för färsk och förra årets rotselleri och palsternacka börjar ta slut. I butikerna finns det trots det nästan alltid samma grönsaker att få tag i så vi tjuvstartade skördesäsongen. Varför då kan man fråga sig? Kanske framför allt för att soppaförrådet i frysen tagit slut, och det här är en soppa som lämpar sig bra även tinad.

Arbogavarianten blev såhär

Ingredienser

500 g potatis (färskpotatis är ganska bortkastat i soppa, så har ni gammal potatis kvar i kylen är det bara att slänga i)
ca 300 g purjolök (vilket motsvarar en stor eller en normal och en liten)
150 g palsternacka
100 g rotselleri
1 stor gul lök
smör (eller smör- och rapsolja blandningen)
1 msk timjan, färsk om det finns, annars något mindre torkad
2 dl grädde
2 liter hönsbuljong, alternativt 2 liter vatten + 4 hönsbuljongtärningar

Hacka potatis, rotfrukter och lök grovt och fräs med smör i en kastrull. Strimla den vita delen av purjolöken och lägg ner. Tillsätt buljong, grädde och timjan och låt koka i ca 20 min. Mixa. Strimla den gröna delen av purjolöken fint (se till att den är väl sköljd så att du inte får med någon sand) och tillsätt till soppan. Koka upp. Smaka av med svartpeppar (och ev. salt). Servera!

Betyg

Det här är en riktig klassiker som verkligen står sig. Det finns många olika varianter på soppan, men denna variant ger en mycket smakrik soppa. I Arboga får soppan helt klart en 8a. I Växjö håller Jennie med om det höga betyget, det här är god vardagsmat!

För nästa vecka har Jennie planerat en soppa (hon har bara glömt vad det skulle vara i och var receptet ligger) så vi får väl se vad som händer...

måndag 26 maj 2014

Fisk- och räksoppa

Jennie publicerade ju sin fisksoppa här för några veckor sedan och jag kan ju inte vara sämre. Helt ärligt gör jag dock nästan aldrig fisksoppa, så jag fick återigen ta ett recept från ICA som grund. Eftersom Mannerström säger att det är förbjudet att slänga räkskal har jag dock kompletterat reseptet genom att använda även dessa. Dessutom är jag ju ganska emot konserver (så länge de inte kommer som tetrapack), så det fick bli färska tomater och inget annat. Inte egenodlade dock, för de har ju inte hunnit komma så långt ännu- men snart så för det växer så det knackar hemma hos mig!


Recept

125 g laxfilé
200 g MSC-märkt torsk
250 g MSC-märkta räkor med skal
ca 6-10 scharlottenlök (beroende på storlek)
5 dl buljong (1 fiskbuljongtärning + vatten)
400 g tomater (ca 4 st)
1/2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
färsk dill
Lite olja
Ev. svartpeppar

Börja med att skala räkorna. Lägg räkorna kallt och spara skalen framme. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i tomaterna, med skalet snittat i ett kors. Skala löken och dela i mindre delar om lökarna är för stora för att ätas som det är (behåll dock roten så att löken sitter i hop). Jag använde ganska stora scharlottenlökar och delade därmed mina i fyra klyftor. Plocka upp tomaterna ur vattnet när skalen börjat lossna (det går ganska fort) och skala dessa. Dela i grova bitar.

Hetta upp olja i en kastrull och lägg i räkskalen. Låt fräsa i någon minut. Tillsätt löken och fräs någon minut till. Häll över buljong, vitt vin och krydda med timjan. Låt skjuda i ca 10 min. Plocka sedan upp löken och sila sedan bort räkskalen. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull och lägg tillbaka löken. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i några minuter. Tillsätt fisken skuren i  bitar och sjud ytterliggare i ca 5 min. Vispa grädden till ett hårt skum och rör försiktigt ner den. Lägg i räkorna. Hetta upp soppan och smaka ev. av med peppar. Strö finhackad dill över vid serveringen.

Betyg

Det här blev en riktigt lyckad soppa! Efter många om och men har jag bestämt mig för att den förtjänar en 9a. Egentligen tycker jag att buljongen borde smakat ännu mer för att förtjäna ett så högt betyg (vilket ju tex kan lösas genom att använda mer räkor i receptet), men soppan kändes ändå alldeles underbart lyxig och jag kände mig generös. Dagen efter, när den vispade grädden hade gett sig, smakade soppan fortsatt lika gott, men såg inte riktigt lika rolig ut. Därmed är den alltså bäst omedelbart.

onsdag 14 maj 2014

Provencalsk Ninon med gröna ärtor och bondbönor

Den här veckan var jag sugen på något vegetariskt, dessutom behöver jag frosta av frysen och vill därför göra mig av med så mycket fryst som möjligt. Böner och ärtor hade jag en del så därför kokade jag en soppa på dem. Soppan är inspirerad av Arlas recept men jag har lagt till bondbönor och ändrat lite annat. Men innan jag kunde laga soppan var jag tvungen att ta reda på vad namnet ninon kommer ifrån och vad det betyder. Tore Wretman lagade denna och enligt Wikipedia så skrev han: "Namnet har denna soppa av någon anledning som jag inte känner till fått av 1600-talskurtisanen Ninon de Lenclos. Kanske det var för att symbolisera dess lätthet, finess och nästan omoraliska lyxighet." Hmm....

 

Ingredienser (2 portioner):

225g spritade (alltså urtagna ur baljan) bondbönor
100g gröna ärtor
1 gul lök
4dl vatten
1 buljongtärning
0,5tsk timjan
1,5dl matlagningsgrädde

Örtröra:
1dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
örtkryddor (jag hade kanske en matsked blandade frysta örter)
lite ost med smak

Börja med att förkoka bondbönorna i 5-10min. Gör örtröran under tiden. Hacka vitlöken och blanda med crème fraiche och örter. Spola i nytt kallt vatten på bönorna så att de går att ta i. Tryck ut bönorna ur det vitaktiga skalet.
Hacka löken. Koka upp vattnet med buljongtärningen och lägg i bönorna, ärtorna och timjan. Koka i ca 5min. Mixa soppan och ha i grädden. Värm.
Servera soppan med örtröran och lite riven ost.

Betyg

Soppan blev riktigt god! Jag tycker helt klart att den förtjänar en åtta. Den blev nästan ännu bättre dagen efter så jag tycker absolut att det är en bra lunchrätt. Frågan är vad kollegorna tyckte eftersom vitlöken i örtröran fått stå och dra sig så att den fick extra mycket smak...

tisdag 6 maj 2014

Enkel linssoppa

Den här gången kände jag inte alls för att utforska nya soppor (eller egentligen kände jag inte för att åka och handla), så då fick det bli något riktigt snabbt och enkelt- en linssoppa. Innan jag lärde känna Jennie var linssoppa faktiskt den enda soppa jag lagade utöver diverse pulversoppor. Jag har dock inte lagat linssoppa på flera år, men ca 2 dl linser fanns ändå kvar i skafferiet. Mitt minne säger mig att jag brukade använda 3 dl linser till 4 portioner soppa, men detta fick duga.


Recept

2 dl röda linser
2 potatisar
1 morot
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
Rapsolja att steka i
Nymald peppar efter smak

Hacka löken, potatisarna och moroten. Hetta upp någon matsked rapsolja i en kastrull och stek löken några minuter. Lägg i potatis och morot och stek någon minut till. Smula buljongtärningarna och slå på vattnet. Koka upp och låt koka ca 5 min. Skölj linserna och häll i soppan. Koka allt tills grönsakerna och linserna är mjuka (ca 5-10 minuter). Ta av värmen och mixa allt med en stavmixer. Några klumpar är ok tycker jag, men vill man kan man mixa soppan helt slät. Smaka av med peppar och ev. salt.

Betyg

Det här är en riktig vardagssoppa som är snabb att göra och ganska god. Jag minns den dock som godare. Idag får den en 5a av mig. Kanske beror det lite grann på att mängden linser och avsaknaden av kryddor, men vad vet jag?

måndag 28 april 2014

Nässelsoppa

Våren är här och med den kommer, förutom alla trevliga saker, även ogräsen. Elände. För att göra rensningen lite roligare bestämde vi oss för att äta upp en del av ogräset. Den här gången blev det nässlor, även om kirskål också ska vara smaskigt. Nässlor är, enligt många källor, gott att äta och väldigt nyttigt. Men glöm inte handskarna om du ska ut och plocka! De små och späda nässlorna, som är de godaste, bränns kanske inte lika mycket som de stora men det kan ändå göra ont. Bränner du dig på en nässla ska du tydligen bryta av en annan och gnida saften mot det brända stället, då ska det lindras. Nässlor är bra mot allt möjligt. Förr sa man att nässlor fick hönsen att värpa bättre och de fick även kornas mjölk fetare och smöret gulare. Man sa också att om någon med reumatism rullade sig i ett nässelstånd så blev de friska. Aj.




Recept

ca 2 liter nyplockade, späda nässlor
ca 1 liter vatten
salt
smör
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
2 msk hackad gräslök (fungerar utan om man glömmer handla...)
4 hårdkokta ägghalvor till servering

Skölj nässlorna noga och rensa bort grova delar, rötter och annat som inte ska vara i soppan. Koka upp hälften av vattnet och förväll nässlorna i ca 5 minuter. Sila av kokvattnet och spara till senare. Hacka nässlorna fint.
Fräs smör och mjöl i en ganska stor gryta. Späd med nässelspadet, i med buljongtärningarna och häll på resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt grädden och nässlorna. Smaka av med salt.
Servera varm med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.

Betyg

Den här soppan är god och det känns ju lite spännande att äta nässlor. Det är verkligen en säsongsbaserad måltid också. Även om vi just nu inte känner att vi har ett jättestort behov av att laga den här soppan igen, så faller nog andan på igen när nässlorna nästa år igen talar om för oss att sommaren och värmen verkligen är på intåg. Soppan får en 6a i betyg i Växjö och en 7a i betyg i Arboga (mest tack vare entusiastiska och okritiska gäster). Även i Växjö hade soppan förmodligen fått en sjua om inte kocken var förvirrad och råkade dubbla mängden vätska. Den blev lite i blaskigaste laget. Men vad är det man brukar säga? Ju fler kockar, desto sämre soppa...

torsdag 17 april 2014

Janssons frestelse - som soppa!

Den här veckan skulle vi ha bloggat tillsammans men eftersom våren inte kommit så långt som vi hoppats bestämde vi oss för att laga en påsksoppa istället. Janssons frestelse är min stora favorit på jul- och påskbordet så jag blev genast sugen att prova detta receptet. Ulrika utbrast: "Ansjovis suger" så jag fick laga soppan själv...


Ingredienser:

2 gula lökar
6 potatisar
1 msk smör
1 liter grönsaksbuljong (ca 1,5 tärningar buljong var lagom)
1 ask ansjovis à 125g
(1 knippa gräslök - fungerar utan om man glömt köpa)
1 dl grädde

Till servering: Äggmacka såklart (det är ju påsk!)

Skala löken och potatisen. Skiva löken och strimla potatisen. Fräs i smör. Häll på buljongen och låt koka upp. Koka i 10-15min. Dela ansjovisen under tiden. Finhacka eventuellt gräslöken. Vispa soppan kraftigt så att potatisen delas lite, eller så tar du ett varv med potatisstöten. Rör ner grädde, ansjovis och gräslök. Ät!

Betyg:

Det smakar Janssons! Jag tycker att soppan blev god att äta, dessutom var den smidig att laga. Utseendet var inget vidare (speciellt inte när den kallnat) och dessutom fick den min disk att lukta fisk (vilket krävde att jag diskade om den igen). Stort minus. Sammantaget slutar den på en stark sexa. Lagar jag den igen är det som vardagsmat en dag när det vore gott med Janssons och då blir det dessutom med en liten burk ansjovis (fanns mindre på ca 80g).

Fram till nästa vecka håller vi tummarna för att vädret är på vår sida...

måndag 14 april 2014

Amerikansk chili (på enkelt vis)

Den här gången har jag lagat någonting som egentligen inte är en soppa, men som äts på samma vis som en soppa. Dessutom känns det som om den svenska matkulturen kan behöva någonting sådant här och då passar väl vår blogg alldeles utmärkt som marknadsföringsapparat. Det finns ju få (om ens någon?) grytor i Sverige som kan ätas utan tillägg av potatis, pasta eller ris. Den enda version av Chili som brukar ätas här i Sverige kallar vi Chili con Carne och även om receptet liknar det jag här kommer presentera, har det försvenskade receptet både fördärvats av ris och smaklösa skolkök.

Jag har bott ett år i en amerikansk stat med sydstads influenser (boarder state) och där åts det chili nästan varje vecka. Utöver den här sopp/grytevarianten som det här receptet ska påvisa åts chili där också på pommes och i hamburgebröd (typ). Det här är dock den enda varianten som jag tycker förtjänar en tur över Atlanten.

Googlar man på recept på amerikansk chili får man för övrigt massor med träffar på Texas chili, vilka samtliga utgår från något 70-tals recept kallat "världens bästa chili". Det är en riktig lyxversion av chili gjord på högrev som kokas i massvis av timmar, men den chili som jag åt i USA var snarare en vardagsversion gjord på köttfärs, vilket också är det jag redovisar här.

Recept

500 g svensk nötfärs (behöver jag verkligen nämna hur viktigt det är att den är just svensk?)
500 g krossade tomater (i tetrapack för miljöns skull)
400 g kidneyböner (också dessa i tetrapack)
400 g vita bönor (i tetrapack och utan tomatsås)
1 röd snackpaprika, eller vanlig paprika (snackpaprika känns mer amerikanskt tycker jag)
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor (jag använde 2 stora)
1-1,5 tsk paprikapulver
1-1,5 tsk chilipeppar, chilipulver
1-1,5 tsk spiskummin
ca 1 tsk salt
färskmalen svartpeppar efter smak
1 dl vatten
smör eller olja till stekning

Till servering:
Crackers eller salta kex
Matyogurt (jag försökte hitta en svensk, men i Arboga var det SVÅRT, fick bli arla som inte garanterar annat än att den är tillverkad i Sverige).

Hacka lök, vitlök och paprika i lagom stor bitar (lök ganska fint, vitlök fint och paprika i centimeterstora bitar). Fräs löken, vitlöken och paprikan i smör (eller olja) i en stor kastrull. Tillsätt köttfärsen efter några minuter och finfördela den. Skölj bönorna väl och rör sedan ner de i grytan. Tillsätt krossade tomater och kryddorna. Ett tips kan vara att tillsätta 1 tsk av kryddorna först och sedan tilläggskrydda efter smak. Tillsätt 1 dl vatten (eller mer om du önskar en tunnare gryta) och låt grytan koka ihop på medelhög värme i ca 10 minuter.

Servera med krossade kex och en klick yogurt (dock serverades jag aldrig just yogurt till chilin i USA, så den är lite frivillig). 

(Mitt recept här ovan utgår ifrån detta recept från Middagshjälpen)

Betyg

Jag tycker att det här är riktigt god vardagsmat. Chili i den här versionen är mättande och är både enkel och snabbt att laga. För det, och för att jag tycker fler borde äta chili i den här formen, ger jag den en 8a. Men då är det med crackers eller kex, för utan dessa blir det lite tråkigt!


söndag 6 april 2014

Fisksoppa med tomat

Till min stora förvåning upptäckte jag att vi inte lagat en enda fisksoppa till bloggen. Hur gick det till? Det lagar jag ju jätteofta! Jag gör ofta olika varianter på det här receptet men idag bestämde jag mig för att följa det. Efter förra veckans bottennapp behövs ett säkert kort!


Ingredienser:

400g fisk (t ex torsk)
150g purjolök
1 gul lök
smör
svartpeppar
800g passerade tomater
1 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk salt
1 dl hackad fryst dill

Strimla purjolöken och hacka löken. Fräs i smör i en gryta. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och grönsaksbuljong. Låt koka ihop i några minuter. Tärna fisken under tiden. Lägg i fisken i soppan och låt puttra i 5-10min eller tills fisken är klar. Smaka av med salt och dill.

Betyg:

Jag gillar den här soppan! Den blir tjock och krämig och får en god smak med tomaten och dillen. Jag ger soppan en åtta i betyg, den är jättegod och snabblagad. För att få ett högre betyg hade det dock behövts något mer, kanske lite potatis eller någon annan grönsak.

onsdag 2 april 2014

Grekisk ägg- och citronsoppa

Den här gången (vilket egentligen var förra veckan, men själva bloggen blev inte författad) har vi lagat en grekisk läskande soppa, som inte är en klassiker, för förr fanns det tydligen inga citroner i Grekland. Man lär så länge man lever- eller hur?


Ingredienser: (för 2-3 portioner)

Drygt 8 dl vatten + 1,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl pasta av liten sort (t.ex. risoni eller bruten spagetti likt förra veckans soppa)
2 ägg
saften av 2/3 citron (eller en hel liten)
2 tsk kallt vatten (2/3 msk)
nymald svartpeppar (och ev. salt)
hackad persilja till servering (fryst eller färsk spelar ingen roll hos oss)

Detta är en superlätt soppa att tillreda. Koka upp buljongen, lägg i pastan och koka al dente (ca 5-8 min) och ta den av värmen. Vispa samman ägg, 1 msk vatten och saften från citronen och tillsätt därefter några slevar buljong (alltså helst utan pastan) under kraftig omrörning. En slev i taget! Äggblandningen blir pösigt luftig om man använder elvisp som Ulrika valde. Häll sedan äggblandningen i den heta buljongen, även detta under vispning. Vid detta läge luktar soppan blöt hund kan vi båda intyga, men på med färskmalen peppar och detta döljs (Ulrikas metod). Häll upp i serveringsskålar och strö över persiljan (hoppa inte över detta, för det ger faktisk en hel del för soppan och inte bara vacker färg).

Betyg:

Här är vi totalt oense. Jennie gav soppan bedömningen "usch" och hällde ut den. En tvåa är vad den förtjänar och det är nog en mycket svag sådan. Ulrika tycker inte alls likadant. Den var kanske lite väl syrlig, man annars god. Ulrika har inte alls svårt att se att den skulle passa en varm grekisk sommardag (eller svensk för den delen). En 6:a kan den nog få enligt Ulrika (och en 5a enligt sambon som ofrivilligt får smaka de mesta soppor som lagas till denna blogg). Den är dock inte särskilt mättande och frågan är om inte även denna soppa nästan gör sig bättre som förrätt i mindre portion. Fast som lättare lunch en slapp sommardag lär den fungera utmärkt, enligt Ulrika.

Frågan nu om ni vågar testa själva och komma med ett eget omdöme har nedan i kommentarerna, eller om Jennies diss är tillräckligt avskräckande!?!

torsdag 20 mars 2014

Någon slags Minestrone

När det blivit dags för mig att gå solo för första gången i soppbloggsköket undrade Jennie vad jag skulle laga. Jag svarade att det skulle bli en soppa gjord på buljong, grönsaker, pasta och något? Hon svarade med ett MMS:at recept från någon bok illustrerad med en säljande bild. Receptet var till en "Matig minestrone med sojabönor och brutna spagetti". Den såg onekligen god ut så visst skulle jag prova den. Ingredienserna inhandlades således, minus de där sojabönorna för jag har en stark känsla av att dessa knappast är några höjdare för vårt kära klimat (dessutom gynnar jag ju hellre våra svenska bönder). Svenska härliga ärter fick det bli istället, så att färgspelet från den finna bilden inte skulle ändras. (Japp, så var det Jennie - utseende går först så klart).















Ingredienser:

2 gula lökar
300 g potatis (ca 2-3 st beroende på storlek)
1 morot
1 selleristjälk (detta kan enligt sambon uteslutas från alla maträtter, men vad vet han)
12 körsbärstomater (eller 1-2 vanliga tomater, men det blir inte lika snyggt)
1 röd paprika
3 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar (ev 3) (vill man ha den vegetarisk tar man såklart grönsaksbuljong istället)
ca 1.1-1.25 l vatten
1 dl brutna spagetti
3 dl djupfrysta svenska ärtor
peppar (och ev salt) efter smak

(Soppan kan enligt ursprungsreceptet garneras med färska örter och citronskal, men sådan lyx fanns inte hos mig)

Hacka/ tärna gul lök, potatis och morot i grova bitar. Fräs i oljan utan att det tar färg i ca 3 minuter. Koka samtidigt upp vattnet (allt eller de som behövs för varje gång, men då går det nog åt mer energi). Smula i buljongtärningarna och låt fräsa ca 1 min. Jag använde två buljongtärningar, men tyckte smaken blev lite väl svag, så ett tips kan vara att redan från början använda 3. Tillsätt 3 dl vatten och koka under lock i ca 10 min (så att rotfrukterna är mjuka). Medan det kokar: skiva sellerin, dela körsbärstomaterna (jag gjorde i 1/4 delar) och dela paprikan i små bitar. Mosa sedan rotfruktskoket grovt med en potatisstöt (eller pärstamp som vi säger i min familj).

Tillsätt ca 5 dl hett vatten (jag måttar aldrig, men det är ju fritt fram om man vill vara exakt) och koka upp. Lägg sedan i den brutna spagettin och koka i ca 5 min. Tillsätt därefter de resterande grönsakerna. Koka upp och låt koka i 3 min. Späd med resten av det varma vattnet tills det blir en konsistens du uppskattar och koka igen en liten stund så allt blir lagom varmt (ca 3 min). Samtidigt som du späder soppan är det också möjligt att tillsätta ytterligare en buljongtärning ifall soppan känns smaklös och du inte gjorde det redan från början. Smaka av med salt och peppar och servera med bröd.

Betyg:

Jag ger faktiskt bara en 5:a till den här soppan. Den var väl ok att äta, men ingen direkt smakupplevelse precis. Som jag redan har antytt var den lite smaklös faktiskt. Mer smak på buljongen tror jag skulle göra susen! Enklast använder man en buljongtärning till (alltså 3 istället för 2), men godast blir det säkert om man använder sig av hemmagjord höns/ kycklingbuljong. Gör man sig det besväret (det finns ju gjort två gånger tidigare på den här bloggen t.ex.) kan man ju faktiskt också tillsätta kyckling till soppan inför servering. Då blir det kanske ännu mindre en Minestrone, men vem bryr sig egentligen om de korrekta namnen?

söndag 16 mars 2014

Nudelsoppa med kyckling och grönsaker

Första gången det var dags för mig att laga en soppa till bloggen utan Ulrika valde jag att göra en nudelsoppa med kyckling. Hel kyckling var på extrapris i affären så jag började med att helsteka den i ugnen (mitt recept hittar du här).



Ingredienser:

2 morötter
1 liter hönsbuljong (jag kokte buljong på grönsakerna från kycklingen och kompletterade med grönsaksbuljong)
2 msk röd currypasta
salt och peppar
5 dl frysta broccolibuketter
50g haricot verts (egentligen sockerärter, men fel säsong)
400g nudlar
2 grillade kycklingfiléer

Till servering:

Något gott bröd eller matmuffins

Koka upp buljongen i en gryta. Smaka av med currypasta, salt och peppar. Skala och skär morötterna i skivor. Koka i buljongen i 3-5min. Tillsätt broccolin och koka tills den börjar mjukna innan sockerärtorna åker i. Grönsakerna är klara efter 1-2min. Koka nudlarna och skär kycklingfiléerna i bitar eller skivor. Fördela nudlar och kyckling i soppskålar och häll över buljongen med grönsaker. Servera med något gott.

Betyg:

När hela familjen samlades för att avnjuta soppan hände något märkligt, alla var överens om att den var god och förtjänade en stark åtta, kanske till och med en nia i betyg. Kanske borde nudlarna delas först eftersom de annars attackerar ansiktet, och allra helst glasögonen. Trots detta känner jag att soppan kommer lagas igen!

måndag 10 mars 2014

Vårig avokadosoppa

När vi äntligen lyckades träffas fysiskt passade vi så klart på att laga en soppa- och det hela blev samtidigt en nytändning för vår soppblogg. Vi gjorde en vackert vårgrön soppa som passar perfekt som lyxig förrätt för 6 personer, eller som lättare lunch för tre (det var så vi serverade den här i Arboga). När våren är på intåg kan man inte annat än bli glad av denna härliga soppa!


Ingredienser:

3 st avokado
1 liten vitlöksklyfta
1/2 citron (saft från)
4 dl hönsbuljong (vi gjorde buljong på en buljongtärning)
1/4 liten lök (ca 20 g)
salt & peppar efter smak

Räk- och äggröra:
3 kokta ägg
ca 10 MSC-märkta räkor med skal (fast skalade)
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
salt & peppar efter smak

Till servering:
rostebröd med ägg :)

Dela avokado i bitar, hacka löken och vitlöken, tillsätt citronsaften och avsvalnad hönsbuljong och mixa allt till en slät konsistens. Smaka av med salt och peppar och häll upp i serveringsskålar. Hacka äggen och räkorna fint och blanda med citronsaft samt olivolja. Salta och peppra. Servera soppan toppad med räk- och äggröran. Om soppan använts till lunch serveras den med fördel tillsammans med rostat bröd med skivat ägg.

Betyg:

Vi åt soppan som en lättare lunch och ger den som sådan en 7:a i betyg. Den var riktigt god, men vitlökssmaken tog mot slutet över lite väl mycket och gjorde tillsammans med konsistensen att man tröttnade lite på den. Som förrätt i en mindre portion tror vi dock att den skulle passa helt utmärkt och ger den som sådan en 9:a i betyg. Om vi mot förmodan bjuder över folk till en riktig trerättersmiddag i påsk är det denna vi skulle bjuda på!



söndag 9 mars 2014

Soppa 18: Potatis- och vitlökssoppa



En gång för längesedan bloggade vi. Nu tyckte vi att det var dags igen. Eftersom Ulrika aldrig handlar fick jag i uppdrag att välja en soppa med basvaror. Lök, vitlök och potatis tänkte jag då att alla har hemma. Men nej, Ulrika blev tvungen att handla trots detta. Här är receptet:

2 msk olivolja
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
4 stora potatisar
8 dl kycklingbuljong (eller vatten + buljongtärningar)
4 dl mjölk (det räckte med 2)
2 msk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar
4 msk vispgrädde
(hackad persilja - vad ska det vara bra för?)

Hacka löken och vitlöken. Fräs i oljan och låt sedan puttra på svag värme i ca 4 min. Skala under tiden potatisen och tärna. Häll på buljong och potatis i löken. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt koka i 15 min eller tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan. Tillsätt mjölken och låt soppan bli varm, utan att låta den koka. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera i skålar med lite ringlad grädde i varje skål.

Hur vi gjorde:
Som vanligt ställde vi många av livets svåra frågor. Hur stor är en lök? Hur stor är en stor potatis? Svensk eller amerikansk potatis? Ska vitlöken verkligen bara krossas? Ja, till slut kom vi fram till att lökarna vi köpt var lagom stora, en stor potatis är ändå för liten i förhållande till antalet potatis i receptet (2, vi dubblade) och vitlöken får krossas OCH hackas.
Ulrikas soppa blev klar först. Som vanligt. Troligen för att jag lagar dubbel sats. Det gick bra fram till det att soppan skulle koka, då hamnade min efter.
Att mixa en soppa är alltid spännande! Blir den lagom tjock? Kommer hela köket bli prickigt? Till slut blev soppan klar.

Betyg:
Ulrika gav soppan en något förvånad 7:a. Hennes vänner och familj känner sig mycket skeptiska över detta men Ulrika tyckte den var god, både första dagen med ugnsrostade mackor med västerbottensost på och som lunchlåda när den hade varit fryst. Även i Växjö fick soppan 7poäng. Hela familjen var ganska enade över detta, men jag tror att den ganska lätt hade kunnat höjas till en 8:a. Om jag bara kunde komma på vad det var som saknades...

Nystart!

Hej alla trogna läsare!

Det var ett tag sedan sist... Vi har lagat många soppor och skrivit många inlägg, men inte publicerat ett enda sedan oktober 2012. Hoppsan.

Det var det här med ett distansbloggande med soppkvällar över Skype, vem hade kunnat tro att det skulle vara så svårt? Kanske för att vi båda är mycket upptagna och inte kunde lägga en helkväll i veckan på att blogga...

Men nu är det dags igen! Vi har en ny plan som kommer göra det lättare. Vi lagar soppor själva och bloggar om dem och ibland, kanske var tredje vecka, så lagar vi samma soppa men kanske inte på samma tid. Dessutom lämnar vi boken med de konstiga sopporna bakom oss och lagar nu alla sorters soppor! :D

Vi tänkte också publicera fler recept så hoppas ni är soppsugna! Det är vi!

/Jennie och Ulrika

PS. Om ni inte vill vänta på att Ulrika hinner blogga om soppan vi lagat idag får ni ett bonusinlägg som varit klart i ett år eller så...